Keskiviikko, 21.11.2018 
Hilma
Kotimaa

Venäjän lainasanat päätyvät puheeseen nettipelien kautta - nuorisoslangiaineiston keruu jatkuu Joensuussa

  • Arttu Koistinen
  • Minna Raitavuo
Kuvituskuva Kuvituskuva
Joensuussa on paljon venäjänkielistä väestöä. Itä-Suomen yliopistossa alkaneessa nuorisoslangitutkimuksessa selvisi, ettei venäjän kielen vaikutus kuitenkaan juurikaan vielä kuulu itäsuomalaisten nuorten puheessa, yliopisto kertoo tiedotteessaan.

Venäjän lainat löytävät tiensä puheeseen lähinnä kansainvälisten nettipelien kautta, joita venäläiset nuoret pelaavat ahkerasti.

- Kuulolta omaksuttuja tuorelainoja venäjästä ei tähän mennessä ole löytynyt, mikä kertoo todennäköisesti siitä, ettei venäjänkielisillä ja suomenkielisillä nuorisoryhmillä ole Joensuussa yhteyksiä keskenään, venäjän kielen professori Larisa Leisiö kertoo tiedotteessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Venäjän kielen opiskelija Raymond Gaevin kandidaatintutkielma kartoitti kolmen joensuulaiskoulun 9.-luokkalaisten oppilaiden kielenkäyttöä niin, että nuoret merkitsivät yleiskielen sanan rinnalle kaveripiirissä käyttämänsä tai kuulemansa vastineet.

Tiedotteen mukaan Gaev jatkaa tutkimustaan pro gradu -työksi.

- Tutkimuksesta saatu sanasto koostuu neljästä aineksesta: yleiseen puhekieleen levinneistä stadin slangin sanoista, itäsuomalaisista murresanoista sekä englannin tuoreista lainoista ja venäjän sanoista ja sanonnoista, jotka koululaiset ovat poimineet netissä pelatessaan, Leisiö kertoo.

Slangi on alakulttuurina tyypillisesti nuorisokulttuuria ja se kuuluu keskenään tiiviitä yhteyksiä pitävään porukkaan, joka haluaa erottua yhtenäiskulttuurista. Nykypäivän stadin slangi on saanut maahanmuuttajien myötä vaikutteita muun muassa somalista ja arabiasta. Joensuun nuorisoslangin tutkimuksen tarkoitus on etsiä tämän slangin alueellisia ominaispiirteitä, tiedotteessa todetaan.

Joensuussa nuorisoslangiaineiston keruuta jatketaan syksyllä 2018 ja keväällä 2019. Tutkimusta tehdään yhteistyössä Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen kanssa, jonka tietokantaan digitaaliset aineistot tallentuvat.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa