Tiistai, 13.11.2018 
Ano, Kristian
Kotimaa

Metsähallitus: Viisi saimaannorppaa hukkunut kalaverkkoihin tänä kesänä

  • Jani Leinonen
  • Timo Seppäläinen

Yhteensä viisi saimaannorppaa on hukkunut verkkoihin tänä vuonna. Hukkuneista norpista kolme on poikkeuksellisesti kuollut muikkuverkkoon. Norpat olivat olleet syömässä kaloja muikkuverkoista, jonka yhteydessä ne takertuivat verkkoihin. Verkot olivat luvallisia ja kalastajat olivat pahoillaan tapahtumista. Asiasta tiedotti Metsähallitus.

Yhdessä tapauksessa norppa luiskahti verkosta irti sitä nostatettaessa. Neuvokas kalastaja merkitsi paikan poijulla, ja WWF:n norppavapaaehtoiset Ismo ja Paula Marttinen löysivät norpan ruhon sukeltamalla 21 metrin syvyydestä.

- On tärkeää kerätä ruhot kannan seurantaan ja tutkimukseen Metsähallitukselle, kertoo kymmeniä vuosia norppien seurantaa ja valokuvausta harrastanut Ismo Marttinen tiedotteessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Saimaannorppien verkkokuolleisuus on kokonaisuutena ollut tänä vuonna normaalitasolla. Vuosittain havaitaan 2-7 verkkoihin menehtynyttä norppaa. Poikkeavaa on kolmen norpan kuoleminen muikunkalastuksen yhteydessä. Tämä määrä kalastuskuolleisuutta ei vielä estä norppakannan kasvua, vaikka hidastaa sitä. Norppakannan suojelussa tärkeää on kevätaikainen verkkokalastuksen rajoitus kuuttien suojaksi ja vahvalankaisten, jopa aikuisia norppia tappavien pyydysten, ympärivuotinen käyttökielto, kertoo puolestaan ylitarkastaja Tero Sipilä Metsähallituksesta.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa