Tiistai, 11.12.2018 
Taneli, Tatu
Kotimaa

Krista Mikkonen vihreiden kannatusluvuista: "Asiapolitiikan läpivieminen on vaikeaa, kun aika on sellainen, että henkilöt kiinnostavat enemmän kuin asiat"

  • Olli Sorjonen

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen ei tuoreista kannatusluvuista hätkähdä. – Gallupit ovat gallupeja. Ei niiden perusteella voi muuttaa omaa politiikkaansa. Tämä on kestävyyslaji, ei hötkyilyä, Mikkonen toteaa.

Torstaina julkaistun Ylen mittauksen mukaan vihreiden kannatus on laskenut 12,6 prosenttiin, kun se viime vuoden elokuussa oli 17,8 prosenttia. Tuolloin vihreät oli toiseksi suosituin puolue, nyt vasta neljäs.

Mikkonen valittiin torstaina vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi. Hän on toiminut tehtävässä syksystä 2016 lähtien.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mikkosen mukaan vihreiden kannatus saadaan nousuun tekemällä perustyötä aiempaa tehokkaammin, ei tempuilla.

– Tarjoamme vaihtoehdon hallituksen ajamalle leikkauspolitiikalle. Ilmastoasiat ovat tärkeitä, samoin koulutus ja tasa-arvo.

Mikkonen on tyytyväinen, että ilmastoasiat ovat nyt myös muiden puolueiden asialistoilla, eikä koe, että se veisi kannattajia vihreiltä.

– – Me olemme puhuneet tästä jo kaksikymmentä vuotta. Hyvä, että muutkin puolueet ovat vihdoin heränneet asiaan. Meillä ilmastopolitiikan kunnianhimo on aivan toisella tasolla verrattuna muihin puolueisiin. Nyt eivät enää mitkään pienet muutokset riitä.

Vihreiden suosion sulaminen on osin sysätty puolueen puheenjohtajan Touko Aallon kontolle. Mikkonen sanoo, että Aallolla on kentän tuki.

– Jokaisen pitää miettiä omaa tekemistään ja tehdä aiempaa vahvemmin töitä, että saamme viestimme läpi. Ei tämä ole pelkästään puheenjohtajan asia.

– Tiedän ja luotan, että Aalto ottaa tilanteen vakavasti.

Mikkonen kritisoi, kuinka keskustelussa ovat nykyään pääosassa ihmiset, eivät asiat.

–  Asiapolitiikan läpivieminen on vaikeaa, kun aika on sellainen, että henkilöt kiinnostavat enemmän kuin asiat. Minä olen kuitenkin asiapoliitikko.

Siihen, onko vihreiden tavoitteena edelleen, laskeneista kannatusluvuista huolimatta, pääministeripuolueeksi nouseminen, Mikkonen ei ota suoraan kantaa.

– Lähdemme hakemaan tulevissa vaaleissa merkittävää parannusta aiempien vaalien tulokseen. Meillä on vielä vaalipiirejä ilman edustajaa tai sellaisia, joissa lisäpaikat olisivat mahdollisia.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi valittiin torstaina yksimielisesti joensuulainen Krista Mikkonen.

Ensimmäisenä varapuheenjohtajana jatkaa Olli-Poika Parviainen. Toiseksi varapuheenjohtajaksi on valittu uutena Emma Kari.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa