Perjantai, 16.11.2018 
Aarne, Aarno
Kotimaa

Sunnuntaista on luvassa lämmin ja aurinkoinen päivä - ennätyksellinen helleraja näyttäisi kuitenkin jäävän sivuamatta

  • Olli Sorjonen
  • Minna Raitavuo

Sunnuntaista näyttää Ilmatieteen laitoksen ennusteiden mukaan tulevan kaunis ja lämmin päivä Pohjois-Karjalassa. Esimerkiksi Joensuuhun on luvassa aurringonpaistetta ja +17 astetta lämmintä.

Muuallekin maakuntaan ennustetaan yli 15 asteen lämpötiloja ja aurinkoista tai puolipilvistä säätä. Myös alkuviikko näyttää melko kauniilta Pohjois-Karjalassa, mutta tiistaista alkaen sateet yleistyvät ja sääkin alkaa viiletä hieman.

Lauantaina helleraja ylittyi viidellä paikkakunnalla Suomessa. Ykköspaikan vei nimiinsä Rauma, jossa mittarilukemaksi saatiin 26,1. Ilmatieteen laitoksen mukaan kyseessä on myöhäisin 26 asteen ylitys ainakin 1960-luvun alusta lukien. S

Mainos alkaa
Mainos päättyy

unnuntaina mittarit tuskin rikkovat hellerajaa, kovin koleaksi sää ei kuitenkaan muutu.

Länsi-Suomessa saadaan sadekuuroja ja ukkonenkin voi jyrähdellä. Sen sijaan Itä- ja Pohjois-Suomeen on luvassa enimmäkseen poutasäätä.

Lämpötilat maan etelä- ja länsiosassa kipuavat todennäköisesti korkeimmillaan yli 20 asteen. Idempänä päästään yli 15:een, mutta alle 20 asteeseen. Pohjoisessa lämpötila keikkuu päivällä hieman 15 asteen molemmin puolin.

Sunnuntaina metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaalla ja Utsjoen kunnassa.

Rauman lisäksi lauantaina yli 25 asteen päästiin myös Kemiönsaaressa, Salossa, Vihdissä ja Mäntsälässä.

– Aika harvinaista, kommentoi päivystävä meteorologi Jouko Korhonen Ilmatieteen laitokselta sitä, että hellelukemia mitataan vielä tähän aikaan syyskuussa.

Syytä myöhäisille helteille voidaan Korhosen mukaan hakea lähinnä sattumasta.

– Kaikkien olosuhteiden on satuttava kohdalleen. On oltava riittävän lämmin ilmamassa, mutta ei niin lämmintä ja kosteaa, että yön sumupilvet jäisivät paikalleen, hän sanoo.

Lauantaina oli tämän kesäkauden 64. hellepäivä. Jos tämän jatkoksi saataisiin vielä yksi, sivuttaisiin vuoden 2002 ennätystä. Kuitenkin nykyisen ennusteen perusteella näyttää Korhosen mukaan siltä, että tämän kesäkauden helteet olisivat nyt tässä

Viime vuonna hellepäiviä kertyi yhteensä yhdeksäntoista. Kuudenkymmenen hellepäivän raja meni rikki myös vuonna 2006, jolloin oli 61 hellepäivää.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa