Lauantai, 17.11.2018 
Einari, Eino
Kotimaa

Yön uutiskooste: Ruotsin vaalit ratkeavat tänään, Inkoon onnettomuuskuski oli rattijuoppo

  • STT
  • Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Ruotsin valtiopäivävaalien tulosta jännitetään illalla

Ruotsissa jännitetään tänään, miten maan parlamenttivaaleissa käy. Valtiopäivien suurimpien puolueiden paikoista käyvät kisaa sosiaalidemokraatit, maltillinen kokoomus ja ruotsidemokraatit.

Vaalihuoneistot avautuvat kello 9 Suomen aikaa ja sulkeutuvat kello 21 Suomen aikaa. Heti iltayhdeksän jälkeen odotetaan myös tietoja vaalien tulosennusteesta. Alustavan tuloksen odotetaan selviävän viimeistään yöllä.

Hallituksen muodostamisesta odotetaan Ruotsissa vaikeaa. Mikään blokki ei ole saamassa yli puolta äänistä.


SVT:n vaaliohjelmien tuottaja jätti tehtävänsä ruotsidemokraatteja koskevan kiistan jälkeen

Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n vaaliohjelmien tuottaja on jättänyt tehtävänsä ruotsidemokraattien maahanmuuttolausunnoista syntyneen kiistan jälkeen. Tuottajana toiminut Eva Landahl oli vastuussa ruotsidemokraattien puheenjohtajan Jimmie Åkessonin kommentit tuomitsevasta kannanotosta, jonka SVT julkaisi perjantai-illan vaalitentin jälkeen.

SVT:n mukaan Landahlin vaihdossa ratkaiseva tekijä oli se, että hänen huomattiin tykänneen Twitterissä kahdesta ruotsidemokraatteihin kriittisesti suhtautuneesta artikkelista. Expressen-lehti kertoi tykkäyksistä, jotka liittyivät vuosina 2014 ja 2017 julkaistuihin tviitteihin.

Åkesson on sanonut kieltäytyvänsä yhteistyöstä SVT:n kanssa vaaliviikonlopun aikana. (Lähde: TT)


Pohjois-Korea juhlii 70-vuotispäiväänsä

Pohjois-Korea juhlii tänään 70-vuotista itsenäisyyttään. Juhlapäivän odotetaan näkyvän maassa isosti, ja luvassa lienee ainakin sotilasparaateja ja massa-akrobatiaesityksiä.

Juhlinta alkoi jo eilen parin tuhannen ihmisen kutsuvieraskonsertilla pääkaupunki Pjongjangin sisästadionilla.

Pohjois-Korea itsenäistyi vuonna 1948 kolme vuotta sen jälkeen, kun Yhdysvallat ja Neuvostoliitto jakoivat Korean kahtia.


Trump kehottaa Applea rakentamaan lisää tehtaita Yhdysvaltoihin

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kehottaa Applea valmistamaan tuotteensa Yhdysvalloissa Kiinan sijaan. Trump kannusti Twitterissä Applea rakentamaan heti uusia tehtaita. Trump julkaisi tviittinsä sen jälkeen, kun Apple oli ilmoittanut, että Kiinalle mahdollisesti asetettavat uudet tullimaksut nostaisivat Applen tuotteiden hintaa Yhdysvalloissa.

Trumpin mukaan Apple saisi veroetuja, jos se valmistaisi tuotteensa Yhdysvalloissa.

Aiemmin tällä viikolla Trump uhkasi asettaa Kiinalle lisää tullimaksuja. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että lähes kaikista Kiinasta Yhdysvaltoihin tuotavista tuotteista pitäisi maksaa tulleja.


Inkoon onnettomuuspaikka avattiin liikenteelle - vakavassa onnettomuudessa kuoli yksi ja kolme muuta sai vammoja

Inkoon Degerbyssä kantatie 51 avattiin hieman ennen puolta yötä liikenteelle tiellä sattuneen onnettomuuden jälkeen, tiedotti Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos Twitterissä. Tie oli poikki useita tunteja.

Onnettomuudessa kuoli yksi ihminen ja kolme muuta saivat eriasteisia vammoja.

Poliisi kertoi aiemmin, että ensitietojen perusteella näytti siltä, että Inkoon suunnasta Helsinkiin päin matkalla ollut henkilöauto lähti ohittamaan edessään ollutta autoa ja törmäsi vastaan tulleeseen henkilöautoon. Lisäksi kolarissa on ollut osallisina kaksi muuta autoa. Kaikki neljä ajoneuvoa suistuivat ojaan, ja yksi niistä syttyi tuleen.

Ohittaneen auton mieskuljettajaa epäillään törkeästä rattijuopumuksesta ja törkeästä kuolemantuottamuksesta. Rikoskomisario Lauri Hakkalan mukaan mies puhalsi paikalla yli kahden promillen lukemat.


Saamelaisuuden määritelmä uuden saamelaiskäräjälain kipupisteenä

Saamelaiskäräjät tuskin hyväksyy uuden saamelaiskäräjälain luonnosta sellaisenaan. Uuden lain merkittävin muutos on, kenelle se antaa äänioikeuden saamelaiskäräjävaaleissa.

Saamelaiskäräjien mielestä ongelma on muun muassa siirtymäaika uuteen lakiin. Siirtymäajan katsotaan ikään kuin vesittävän lain tuomat muutokset.

Suurin kysymys laissa on ollut kohta, jossa määritellään, kuka on saamelainen. Uuden lain mukaan äänioikeuden saamelaiskäräjävaaleilla saisi se, jolla on sidos saamelaiskulttuuriin esimerkiksi kielen kautta.

Saamelaiskäräjien kokous käsittelee lakiehdotusta syyskuun lopussa. Saamelaiskäräjät on eräänlainen saamelaisten eduskunta.


Japanin Naomi Osaka voitti Yhdysvaltain avointen naisten mestaruuden - Williams kaatui 6-2, 6-4

Japanilainen Naomi Osaka on voittanut Yhdysvaltojen avoimen tennisturnauksen naisten kaksinpelissä. 20-vuotias Osaka kaatoi yhdysvaltalaisen Serena Williamsin erin 6–2, 6–4.

Williams, 36, sortui ottelun aikana useaan rikkeeseen, joista tuomari rankaisi häntä. Yhdysvaltalaistähti raivosi tuomarille, puhkesi kyyneliin ja vaati anteeksipyyntöä.

Osaka on ensimmäinen grand slam -turnauksen voittanut japanilaisnainen. (Lähde: AFP)

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa