Keskiviikko, 14.11.2018 
Iiris
Kotimaa

Isot linnut odottavat lähtömerkkiä, pikkulinnut häipyvät vaivihkaa

  • SAMPO SIVULA / STT
  • Roni Rekomaa / Lehtikuva

Lintujen syysmuutto on tänä vuonna hiukan tavanomaista aikaisemmassa, mutta monet lajit odottavat vielä syksyisempää säätä, kertoo lintujärjestö BirdLife Suomi. Järjestön suojeluasiantuntija Tero Toivanen kertoo, että viime vuonna muutto oli poikkeuksellisen myöhäinen ja siihen verrattuna nyt ollaan reilusti edellä.

Toivasen mukaan tänä vuonna lämpimän kevään ja kesän vuoksi pesinnät onnistuivat hyvissä ajoin ja siksi linnut ovat myös hyvissä ajoin valmiita poistumaan Suomesta.

– Myöskään nyt syksyllä ei ole ollut mitään sellaista, mikä olisi estänyt muutolle lähtemisen, vaikka oikein muuton laukaisevaa säätä ei ole ollutkaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Toivanen kertoo, että hyönteissyöjälinnuilla on kiire talvehtimisalueille ja niitä muuttaakin jatkuvasti riippumatta säistä. BirdLifen mukaan esimerkiksi pääskyistä suuri osa on jo lähtenyt.

Sen sijaan monet isot linnut odottavat syksyisempiä päiviä ennen kuin lähtevät sankoin joukoin liikkeelle.

– Jotkut isot linnut, kuten kurjet, vaativat sen, että tulee kylmä ja kuulas aamu ja mielellään tuulee vähintään kohtalaisesti pohjoisen–luoteen puolelta.

Muuttolintuja nähdäkseen kannattaa siis seurata säätä.

– Jos tulee kirkas, kylmä päivä, kannattaa tähytä taivaalle, jos siellä vaikka joku kurkiaura näkyisi, Toivanen sanoo.

Hän vinkkaa, että hyviä paikkoja lintujen näkemiseen ovat peltojen laidat ja merenlahdet. Myös puistot ja puutarhat ovat hyviä lintupaikkoja, koska hyönteissyöjät löytävät niistä ravintoa.

Tavallisten muuttolintujen lisäksi voi lintubongari nähdä myös harvinaisuuksia. Toivasen oma tuore harvinaisuushavainto on lauantailta, jolloin hän löysi Muuramesta punapäälepinkäisen.

Toivanen kertoo, että punapäälepinkäinen pesii Välimeren alueella ja siitä itään päin ja sen pitäisi muuttaa talveksi Afrikkaan. Muuramessa esiintynyt yksilö oli siis harhautunut täysin väärään suuntaan.

Tätä ennen lajia ei ole havaittu Keski-Suomessa, ja koko Suomessakin vain 38 kertaa.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa