Lauantai, 17.11.2018 
Einari, Eino
Kotimaa

Joensuu pyrkii kohti tasapainoa - painetta veronkorotuksiinkin on kerääntymässä

  • Marita Jalkanen
Joensuun kaupunginhallitus käsitteli maanantaina ensi vuoden talousarvion valmisteluohjeet, joiden mukaan tavoitteena on kokonaistalouden tasapaino ja investointien mitoittaminen talouden kannalta kestävälle tasolle.

Yhtälö ei ole helppo. Vuodet eivät ole veljeksiä, mutta tälle vuodelle ennusteena on noin kolmen miljoonan euron alijäämä. Velkaantumisen katkaisemiseksi investointien määrää pitäisi käytännössä pudottaa noin puoleen tämänvuotisesta.

Valmisteluraamin mukaiseen nollatulokseen pääsemiseksi kunnallisverotulojen tulisi ensi vuonna kasvaa viidellä prosentilla, lähes 11 miljoonaa euroa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kaksi viime vuotta Joensuun kuntaverotulot ovat kuitenkin päin vastoin laskeneet. Myös tämän vuoden tuloennustetta joudutaan syyskuun talousarviotarkistuksessa laskemaan miljoonalla eurolla.

Talouden haastetta kasvattaa se, että kaupungin rahastojen tuotto ei tänä vuonna yllä läheskään tavoiteltuun 3,5 miljoonan tasoon, vaan jäänee noin puoleen toivotusta.

Raamiohje antaa ensi vuoden käyttömenoissa kasvunvaraa lähinnä koulutukseen ja sote-palveluihin. Investoinneissa asetetaan ensi sijalle "välttämättömät koulu- ja päiväkotikohteet".

Toimialojen lautakunnat antavat esityksensä ensi vuoden talousarvioksi syyskuun aikana.

Raamiohjeen mukaan kaupungin päätösvallassa olevia maksuja korotetaan ensi vuodelle kaksi prosenttia.

Veropohjasta kaupunginhallitus- ja valtuusto päättävät erillisten esitysten pohjalta lokakuussa.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa