Lauantai, 27.2.2021 
Torsti
Kotimaa

Ilomantsin keikka koitui Olavi Virran uran kohtaloksi - mutta kuinka dramaattinen ilta oikeasti menikään?

  • Hannu Jarva
  • Jarno Artika
Timo Koivusalo ohjaa lokakuun alussa ensi-iltansa saavan Olavi Virta -elokuvan. Timo Koivusalo ohjaa lokakuun alussa ensi-iltansa saavan Olavi Virta -elokuvan.

Olavi Virran nousujohtoinen ura laulajana ja suomalaisen iskelmän yhtenä mieleenpainuvimpana tulkkina sai dramaattisen käänteen vuonna 1959 hänen esiintyessään Ilomantsissa.

Ensin maakunnallinen uutinen kertoi laulajan epäonnistuneesta keikasta ja siitä, kuinka hän oli esiintynyt kovassa humalassa ilomantsilaisella tanssilavalla.

Paikalliseksi uutinen ei jäänyt. Heti perään tapauksen nostivat esiin valtakunnalliset aikakauslehdet.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nykyisin julkisuuden henkilöistä näkee vastaavanlaisia juttuja melkein viikoittain. 1950-luvulla näitä skandaalijuttuja ei lehdistä oltu totuttu lukemaan. Nykyaikana tämmöisiä uutisia ei pitkään ihmetellä, sillä olihan tässä välillä näitä aikoja, kun harvemmin näki esiintymässä selväpäisiä solisteja, Olavi Virta -elokuvan ohjaaja Timo Koivusalo toteaa.

Virran uran jatko laulajana näytti Ilomantsin skandaalin jälkeen hyvin synkältä. Kun hän tämän jälkeen nousi yleisön eteen, ennen niin raikuvat aplodit olivat muuttuneet pilkkahuudoiksi.

Tämän jo tutuksi tulleen Ilomantsin kohtauksen ohjaaja Koivusalo sisällyttää kohta ensi-iltaan tulevaan Olavi Virta -elokuvaansa. Elokuvakohtaus tosin on kuvattu ihan muualla kuin Ilomantsissa.

– Tästä Ilomantsin keikasta on hyvin monta tarinaa ja versiota, jotka ovat vuosien varrella värittyneet. Olavi Virta oli tuolloin kiertueella, jolla häntä säesti muu kuin hänen vakiobändinsä. Jostain syystä tämän yhtyeen hanuristi oli ehtinyt ottaa ennen keikkaa kunnon kännin ja soitti miten sattui, Timo Koivusalo kertoo.

Huonossa hapessa ollut hanuristi poistui lavalta, ja poliisit veivät hänet putkaan. Virta oli Koivusalon mukaan todennut putkaan kuljetuksen jälkeen, että ilman hanuristia hän ei voi esiintyä. Se keikka päättyi siihen.

– Lehdistölle annettiin valheellisia lausuntoja, että Olavi Virta olisi ollut kännissä ja koko orkesteri viety putkaan, Timo Koivusalo sanoo.

Koivusalon mukaan liikkeellä on erilaisia tarinoita siitä, miksi Olavi Virrasta on tehty tämän tapauksen syntipukki.

– Yhden tarinan mukaan eräs järjestysmiehistä olisi ollut Olaville mustasukkainen ja kostanut vaimonsa suuresti ihailemalle laulajalle tämän mahdolllisen flirttailun. Hän kutsui poliisit ja tutun toimittajan tanssipaikalle.

– Aika pian tapaus pääsi myös valtakunnalliseen julkisuuteen. Siitä lähti valtava vyöry, ja Olavi Virran keikkoja peruuntui, Koivusalo sanoo.

Lue koko haastattelu:

Timo Koivusalon uusi elokuva paneutuu Olavi Virran elämään - "Hänessä oli jotain amerikkalaista glamouria"

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi