Maanantai, 19.11.2018 
Elisabet, Liisa
Kotimaa

Kuvat: Muraalien maalaaminen alkoi keskustassa - Rantakylään ei maalatakaan, koska Joensuun Kodit ei hyväksynyt luonnoksia

  • Olli Sorjonen
  • Marko Puumalainen
Toinen muraaleista tehdään osoitteeseen Sepänkatu 15. Toinen muraaleista tehdään osoitteeseen Sepänkatu 15.

Muraalien maalaaminen Joensuun keskustaan alkoi perjantaina. Puolalaiset taiteilijat Natalia Rak ja Robert Proch maalaavat kaksi erillistä muraalia osoitteisiin Sepänkatu 15 ja Länsikatu 18. Perjantaina oman työnsä aloitti Proch.

Alun perin muraalien oli määrä tulla Rantakylään Riihisärkänkatu 4-6:een, jonne niitä oli kaupunkilaisten toimesta pyydetty.

- Valitettavasti jouduimme siirtämään muraalit keskustaan Joensuun Kodit Oy:n vetäydyttyä hankkeesta. Toivon, että pystymme tulevaisuudessa tuomaan muraalimaalauksia tai muuta kaupunkitaidetta Rantakylään, taustoittaa tapahtumapäällikkö Markku Pyykkönen Joensuun kaupungin tiedotteessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Joensuun Kotien toimitusjohtaja Juha Heikura kertoo, että yhtiön hallitus oli jo tehnyt periaatepäätöksen lähteä mukaan muraaliprojektiin.

- Asia tuli kiireisellä aikataululla. Hallitus teki positiivisen päätöksen, mutta halusimme nähdä luonnokset. Ne saimme vasta viime tingassa.

Hallitukselle esiteltiin teosta, jonka talon asukkaat olisivat seinään halunneet. Luonnokset eivät Joensuun Kotien hallitusta miellyttäneet ja hallitus ei niitä hyväksynyt.

- Taide herättää aina ajatuksia puolesta ja vastaan. Olisimme ehkä halunneet nähdä lisää vaihtoehtoja, Heikura vastaa kysymykseen siitä, oliko luonnoksissa jotain tiettyä kuva-aihetta, joka ei Joensuun Kotien hallitukselle kelvannut.

- Mutta hyvä, että Joensuu Elli tarttui asiaan ja sopivat seinät teoksille löytyivät. Kaupunkikonserni on sitä kautta mukana tässä, Heikura sanoo.

Uusien seinien löytämiseen aikaa oli vain kaksi viikkoa. Seinät löytyivät viikossa joensuun Ellin rakennuksista, toinen viikko kului lupa-asioiden hoitamiseen.

Nyt Natalia Rakin ja Robert Prochin teokset sijoittuvat samaan kortteliin, jonne hollantilaiskaksikko Telmo Miel maalasi muraalin viime vuonna.

- Keskustaan syntyy nyt hieno kokonaisuus muraalitaidetta ja teokset tukevat toinen toisiaan, Markku Pyykkönen kertoo.

Uusien muraalien maalaaminen kestää arviolta noin kymmenen päivää. Muraalit ovat osa UPEA-kaupunkitaidefestivaali, johon Joensuun kaupunki osallistuu nyt toista kertaa.

Lansikatu18-MuraaliKarjalainen20180915
Muraali-Robert-Prochi3Karjalainen20180915
Muraali-Robert-Prochi2Karjalainen20180915
Muraali-Robert-ProchiKarjalainen20180915
Muraali-Robert-Prochi4jpgKarjalainen20180915

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa