Torstai, 13.12.2018 
Seija
Kotimaa

Syysmyrsky Mauri 18 pyyhältää Suomen yli lauantaina - Pohjois-Karjalassa tuulen nopeus voi olla puuskissa 15 metriä sekunnissa

  • Reeta Pakkinen/ STT, Olli Sorjonen
  • Anitta Räsänen

Syysmyrsky Mauri 18 myllertää lännestä Suomeen varhain lauantaiaamuna. Sateiden maustamat voimakkaat puuskat puhaltavat rajuiten läntisillä merialueilla aamukuuden ja puolen päivän välillä. Mereltä tuulet etenevät maan länsiosaan ja sisämaahan.

Päivän aikana myrsky liikkuu pikkuhiljaa kohti itää ja laantuu, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Joonas Moilanen.

 – Sisämaassa pahin myrsky koetaan keskipäivällä ja alkuiltapäivällä, Moilanen kertoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pohjois-Karjalaan on odotettavissa voimakasta etelätuulta aamusta alkaen. Tuulen nopeus voi olla puuskissa 15 metriä sekunnissa.

Iltaa kohti Mauri 18 leppyy selvästi heikommaksi tuuleksi maan länsiosissa.

Myrskymatalapaineen mukana saapuva kylmä rintama tuo lauantaipäiväksi Suomeen huomattavasti aiempaa viileämpää ilmaa. Päivälämpötilat jäävät 10-15 asteeseen, Lapissa tätäkin kylmemmiksi.

Joensuun seudulle aamupäivästä ennustetaan kuitenkin lämmintä. Aamulla lämpötila saattaa nousta jopa +18 asteeseen. Ilma kuitenkin viilenee iltapäivää ja iltaa kohden hieman.


Merelle odotetaan nelimetrisiä aaltoja. Tuulenpuuskien odotetaan olevan voimakkuudeltaan noin 20 metriä sekunnissa.

– Koska lehdet ovat puissa vielä suurimmaksi osaksi, niin kyllä sitä varmasti melko paljon puita kaatuu ja sitä myöten tulee sähkökatkoksia, Moilanen ennakoi.

Sähkökatkostilannetta voi seurata Energiateollisuuden nettisivuilla olevalta sähkökatkokartalta.

Vaikka tuulet mylläävätkin Suomea lännestä itään, eivät ne Lapissa ole huomenna aivan yhtä voimakkaita.

Suomenlahdella myrsky jatkunee iltapäivän tunneille asti. Nähtäväksi jää, miten Mauri 18 vaikuttaa laivaliikenteeseen.

– Huominen aikaisesta aamusta keskipäivään voi olla merellä melkoista keinutusta. Meillä on varoituskin neljän metrin aalloista melkein kaikilla merialueilla, Moilanen sanoo.

Ainoastaan Suomenlahden itäosassa Ilmatieteen laitos varoittaa hieman matalammasta, 2,5 metriä korkeasta aallokosta.

Sunnuntaihin mennessä sää on muuttunut jo säyseämmäksi. Ensi viikon alussa sää viilenee entisestään, ja myös yöpakkasia esiintyy monin paikoin.

Mauri-myrskyn nimen perässä oleva numero 18 erottaa sen vuonna 1982 koetusta, voimakkaammasta Mauri-myrskystä, joka oli jäänne Atlantilta lähteneestä pyörremyrsky Debbystä.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa