Sunnuntai, 16.12.2018 
Auli, Aulikki
Kotimaa

Mielipide: Koulujen kahdeksan aamut kaipaavat uudistusta - "Nuorten arvokkaita unitunteja ei voi korvata kahvilla"

  • Olli Sorjonen
  • Jouni Turunen

Koulupäivä lähestyy loppuaan, ja käytävä täyttyy nuutuneista opiskelijoista, kirjoittaa maanantain Karjalaisessa julkaistavassa mielipidekirjoituksessa lukiota käyvä Patrik Palviainen. Hänen mukaansa koulun tulisi alkaa yhdeksältä, sillä se palvelisi sekä aamu- etä iltavirkkuja.

- Koululaisten, ja etenkin lukiolaisten, väsymys on ollut viime aikoina puhuttu aihe. Suomen lukiolaisten liiton SSL:n tuottama jäsenkysely selvitti lukiolaisten näkökannan. Liiton kyselyn mukaan 54 prosenttia vastaajista toivoi koulun alkavan aikaisintaan yhdeksältä. Vain 16 prosenttia oli tyytyväisiä kahdeksan aamuihin, Palviainen kirjoittaa.

Ovatko nykynuoret vain liian itsepäisiä menemään riittävän ajoissa nukkumaan, Palviainen kysyy retorisesti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Unitutkija Markku Partinen otti asiaan kantaa (Ylen Aamu-tv, 22.8.). Partinen vetoaa biologisiin faktoihin: “Jokaisella terveellä nuorella rytmi myöhentyy teini-iässä noin kahdella tunnilla. Tämän vuoksi he eivät saa riittävästi unta, jos koulupäivä alkaa aamulla kello kahdeksalta.”

Palviainen summaa, että yhdeksältä alkava koulu olisi biologiset eroavaisuudet huomioon ottava kompromissi.

- Se toisi väsyneille opiskelijoille lisää laadukasta uniaikaa ja lepoa. Vastaavasti aamun virkeimmät kukkujat voisivat lisäajan turvin tehdä esimerkiksi läksyt tai kotitöitä. Kukaan ei häviäisi. Nuorten arvokkaita unitunteja ei voi korvata kahvilla.

Mielipidekirjoitus on luettavissa kokonaisuudessaan täällä.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa