Perjantai, 22.3.2019 
Vihtori
Kotimaa

Joensuulainen Timo Haapasalo, 30, pelasti kaverinsa avannosta Pielisjoesta jääkairan avulla

  • Liisa Yli-Ketola
  • Eveliina Salomaa
Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Sirkka Jakonen luovutti hengenpelastusmitalin Timo Haapasalolle. Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Sirkka Jakonen luovutti hengenpelastusmitalin Timo Haapasalolle.

Tasavallan presidentin myöntämä hengenpelastusmitali luovutettiin maanantaina joensuulaiselle Timo Haapasalolle. Kaikkiaan 89 jätetystä hakemuksesta mitalit myönnettiin 12 henkilölle koko maassa. Itä-Suomeen mitaleita on tänä vuonna myönnetty kolmelle ihmiselle.

Timo Haapasalon pelastusoperaatiota aluehallintoviraston ylijohtaja Sirkka Jakonen kiitti luovutustilaisuudessa erityisen rohkeaksi ja neuvokkaaksi. Haapasalo oli ystäväänsä pelastaessaan altistanut itsensä hengenvaaraan.

Kaverukset olivat lähteneet katsomaan talviverkkoja Pielisjoesta Enon kirkonkylän tuntumassa vuoden 2016 joulun välipäivinä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Haapasalolla oli käsissään kaira ja kaverilla selässään reppu. Kaveri juoksutti narua käsistään, ja Haapasalo eteni jäällä edellä 50-60 metrin päähän. Yhtäkkiä Haapasalo havahtui, että kaveri olikin avannossa kainaloitaan myöten, eivätkä hänen jalkansa yltäneet pohjaan.

Haapasalo lähti auttamaan juosten, loppumatkan ryömien ja lopuksi työntäen pelastettavalle kairan. Kairan avulla Haapasalo onnistui vetämään kaverinsa jään päälle. Jäällä ryömien, kierien ja kontaten alkuun edennyt kaksikko pääsi takaisin autolle ja sillä lämpenemään koteihinsa.

- Olemme pikkupojista saakka liikkuneet jäillä. Emme lähteneet sinne henkeämme uhaten, vaan kyseessä piti olla rutiinireissu. Jäätilannetta oli etukäteen kartoitettu, 30-vuotias Haapasalo kertoo.

Hän tekee parhaillaan ympäristöpolitiikan väitöskirjaa alkuperäisten lohikantojen merkityksestä kalastajille. Kalastus on siis merkittävä osa paitsi hänen vapaa-aikaansa myös työtään.

- Kalastuslaji ei ole katkennut minnekään. Kävimme tilannetta läpi puhumalla sekä lisäsimme ja päivitimme turvavarustustamme, Haapasalo sanoo.

Hänessä hengenpelastusmitalin saaminen herättää kaksijakoisia tuntemuksia: asia on sekä hieno tunnustus että samalla muistutus siitä, että sellainen haaveri on päässyt käymään.

- Mahdollisuudet siinä tilanteessa olisivat olleet vaikka mihin. Mutta sitä emme lähde jossittelemaan.

Mitalin luovustujuhlassa Timo Haapasalon mukana oli äiti Lahja Haapasalo, joka kuunteli poikansa kertomusta rauhallisesti ja tunnisti sokkioireet.

Lahja Haapasalo on kotoisin Paalasmaan saaresta ja tottunut vesien äärellä elämään.

- Poika on ollut himokalastaja pienestä pitäen. Olenhan minä sanonut, että avannossa ei ole sitten pohjaa, jolta ponnistaa. Kyllä tuon tilanteen kuunteleminen säikäytti. Timo on ainoa poikani, Lahja Haapasalo huokaisee, kun tilanne ratkesi parhain päin.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa