Sunnuntai, 16.12.2018 
Auli, Aulikki
Kotimaa

Kirkkohallitus oli jo valmistellut uutta paloturvallisuusohjeistusta syksyn aikana

  • Joakim Westrén-Doll
  • Marko Puumalainen

Poliisi kertoi maanantaina, että Kiihtelysvaaran kirkkopalossa ollaan mahdollisesti käytetty palavia nesteitä. Löytö vahvistaa käynnissä olevan tutkinnan epäilyjä siitä, että paloon liittyy rikos. Kirkkojen paloturvallisuusasioiden osalta tapaus osui kiperään paikkaan. Kirkkohallituksen, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön, Museoviraston ja Finanssiala ry:n muodostama työryhmä on valmistellut syksyn aikana kirkkojen paloturvallisuusohjeiden päivitystä.

- Jo Ylivieskan kirkon tulipalon jälkeen vuonna 2016 asioista keskusteltiin vakavasti. Jokainen tulipalo on aina liikaa, kun on kyseessä kulttuuriaarre, toteaa Kirkkohallituksen yliarkkitehti Antti Pihkala.

Päivityksen pääpainopisteet käsittelevät Pihkalan mukaan ensisijaisesti kirkkojen palontorjuntalaitteistoja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nykyisin Suomen kaikissa kirkoissa on paloilmoitinautomatiikka ja lähes jokaisessa sen lisäksi myös kameravalvonta.

- Monien kirkkojen kohdalla on se tilanne, että vesisammutuslaitteisto saattaa aiheuttaa isompaa tuhoa kuin tulipalo. Pitäisi päästä hyvin vähän vettä käyttäviin vesisumujärjestelmiin, mutta niiden asentaminen ei ole ihan ilmaista.

Seurakunnat toteuttavat kirkoissaan turvatoimenpiteitä yleisten paloturvallisuusohjeiden mukaisesti.

- Mutta siinä, mikä on ohje ja mikä määräys, on keskeinen ero, Pihkala painottaa.

Ohjenuoran tarkoituksena on lähinnä motivoida seurakuntia panostamaan kirkkojen paloturvallisuuteen.

- Tuhopolton torjuminen on äärimmäisen vaikeaa.

- Turvatoimenpiteinä täytyy olla paitsi hyvät laitteet, niin myös lähes jatkuva valvonta. Se tulee kalliiksi, eikä kaikilla seurakunnilla ole siihen varoja.

Rahoitus kirkkojen paloturvallisuuden pönkittämiseen on lähtökohtaisesti seurakuntien kontolla, sillä valtakunnallista rahoitusjärjestelmää ei ole.

- Seurakunnat voivat hakea rahoitusavustuksia, ja sellaista jotkin seurakunnat ovat myös esimerkiksi sprinklereihin hakeneet. Se riippuu täysin seurakunnan taloudellisista lähtökohdista, että minne avustuksia saadaan ja minne ei, Pihkala kertoo.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa