Tiistai, 18.12.2018 
Aapo, Aappo, Rami
Kotimaa

Ilonan puukotusten tutkinta valmistunut ja kahta epäillään useista tapon yrityksistä - näin tapahtumat etenivät

  • Anni Kuittinen
  • Juha Inkinen
Tapahtumat käynnistyivät yökerhon tupakkakopissa. Tapahtumat käynnistyivät yökerhon tupakkakopissa.

Poliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan liittyen Joensuun keskustassa yökerho Ilonassa heinäkuussa tapahtuneeseen puukotukseen.

Vuonna 1997 syntynyttä joensuulaismiestä epäillään kolmesta tapon yrityksestä ja vuonna 1998 syntynyttä miestä kahdesta tapon yrityksestä, rikoskomisario Kimmo Wetterstrand tiedottaa.

Tapahtumat saivat alkunsa torstain ja perjantain välisenä yönä 13. heinäkuuta yökerhon tupakkakopissa. Vuonna 1998 syntyneelle epäillylle ja vuonna 1989 syntyneelle asianomistajalle oli tullut sanallista riitaa, jonka seurauksena epäilty löi asianomistajaa kasvoihin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tällöin vuonna 1997 syntynyt epäilty hyökkäsi asianomistajan kimppuun veitsen kanssa ja löi tätä veitsellä useita kertoja eri puolille vartaloa.

Tupakkakopissa oli tapahtuma-aikaan useita henkilöitä, jotka osallistuivat tavalla tai toisella tilanteesta alkaneeseen tappeluun. Samassa yhteydessä vuonna 1997 syntynyt mies puukotti myös vuonna 2000 syntynyttä asianomistajaa keskivartaloon. Nämä olivat tuttavia keskenään ja saapuneet ravintolaan yhdessä.

Vuonna 1989 syntynyt asianomistaja ei puolestaan tuntenut epäiltyjä entuudestaan.

Epäillyt poistettiin ravintolassa tupakkakopista ja heidät toimitettiin yökerhon alakertaan odottamaan poliisin paikalle saapumista. Alakerrossa epäillyt hyökkäsivät vielä järjestyksenvalvojan kimppuun, ja vuonna 1997 syntynyt epäilty puukotti järjestyksenvalvojaa useita kertoja eri puolille vartaloa.

Tämän jälkeen epäillyt karkasivat paikalta ja poistuivat kävelykatua pitkin. Poliisi epäilee, että vuonna 1997 syntynyt mies heitti teräaseen sadevesiviemäriin, mistä poliisi löysi sen. Poliisi  löysi teräaseen kävelykadun viemäristä Sinisen virran vierestä Joensuun keskustassa keskiviikkona 18. heinäkuuta.

Viitteellisenä tuloksena teräaseesta on löytynyt asianomistajien DNA:ta, mutta DNA-tulos ei ole täysin varma. Epävarma tulos voi johtua siitä, että teräase ehti olla sadevesiviemärin pohjalla ennen kuin poliisi löysi sen.

Vuonna 1997 syntynyt epäilty heitti paitansa pois päältä pakomatkan aikana, ja tästä paidasta poliisi löysi asianomistajien DNA:ta.

Poliisi sai epäillyt kiinni takaa-ajon päätteeksi Jyväskylästä seuraavana päivänä eli lauantaina 14. heinäkuuta. Epäillyt uhkasivat poliisia kiinnioton yhteydessä esimerkiksi rautakangella ja muilla työvälineillä. Poliisi käytti pidätyksessä etälamautinta.

Vuonna 1997 syntynyt epäilty ei ole kuulustelussa halunnut kommentoida rikosepäilyä milläänlailla, ja vuonna 1998 syntynyt epäilty on kertonut tapahtumista lähinnä oman osuutensa.

Vaikka toinen epäillyistä, vuonna 1998 syntynyt mies, ei ole tapahtumien aikaan käyttänyt teräasetta, häntä epäillään silti tekijäkumppanuudesta kahdessa tapon yrityksessä.

- He ovat yksissä tuumin hyökänneet asianomistajien kimppuun, ja silloin tätä toistakin epäillään tapon yrityksestä, Wetterstrand kertoo.

Teot eivät ole vaikuttaneet suunnitelmallisilta, vaan pikemminkin spontaaneilta. Motiivia teoille ei ole kuulusteluissa löytynyt.

- Järkevää motiivia teoille ei ole olemassa tapahtumia edeltävää pientä sanallista riitaa lukuun ottamatta. Molemmat epäillyt olivat tapahtuma-aikaan päihtyneitä, Wetterstrand toteaa.

Päivitetty klo 13.06: Päivitetty uutista lisäämällä Wetterstrandin sitaatti.

Aiemmin aiheesta:

Ilona-yökerhojen turvatoimikäytäntöjä tarkistetaan parhaillaan – Metallinpaljastimia ei ole vielä harkittu

Kuvat: Poliisi löysi teräaseen kävelykadun viemäristä Joensuun keskustassa - Puukon yhteyttä Ilonan puukotukseen selvitetään

Vapautui vankilasta vain kaksi viikkoa aiemmin - hovioikeus lievensi Ilonan puukotusepäillyn edellistä tuomiota

Poliisi on ottanut kiinni viihderavintola Ilonan puukotuksesta epäillyt - Uhreilla ei enää välitöntä hengenvaaraa

Poliisi julkisti kuvat Ilonan puukotuksista epäillyistä miehistä - molempia epäillään kolmesta tapon yrityksestä, poliisi pitää miehiä vaarallisina

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa