Keskiviikko, 19.12.2018 
Iikka, Iiro
Kotimaa

Hoitajien työtaistelu ei ole vielä aiheuttanut merkittäviä ongelmia pääkaupunkiseudun tai Turun sairaaloissa – samansuuntainen viesti Pohjois-Pohjanmaalta

  • STT
Hoitajat vastustavat hallituksen kaavailemaa irtisanomislakia. Lehtikuva / Emmi Korhonen Hoitajat vastustavat hallituksen kaavailemaa irtisanomislakia. Lehtikuva / Emmi Korhonen
Hoitajien ylityö- ja vuoronvaihtokiellot eivät ole vielä aiheuttaneet merkittäviä ongelmia pääkaupunkiseudun sairaaloissa, kertoo HUS:in toimialuejohtaja ja johtajaylilääkärin sijainen Jari Petäjä STT:lle. Poliittinen työtaistelu ei toistaiseksi ole vaikuttanut potilasturvallisuuteen.

–  Tämän päivän tilannekatsauksen perusteella ei ole HUS:in toiminnassa aiheuttanut sellaisia ongelmia, että olisimme juuri tänään huolissamme. Tilannehan on päiväkohtainen. Tältä näyttää tulevaa iltaa ja yötä ajatellen, kertoo Petäjä.

Turun ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella ei myöskään ole vielä aamupäivällä jouduttu merkittäviin vaikeuksiin, kertoo TYKS:in hallintoylihoitaja Wiveka Kauppila.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Toistaiseksi ei näy meidän toiminnassa, mutta tämähän on alkuvaiheessa. Potilasturvallisuudestahan huolehdimme aina, kertoo Kauppila.

Samansuuntaista kerrotaan STT:lle sähköpostitse Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä, jossa "toiminta on jatkunut normaalisti, eikä työtaistelu ole toistaiseksi aiheuttanut osastoilla käytännön ongelmia. Potilasvastaanottoja tai leikkauksia ei ole jouduttu perumaan työtaistelusta johtuen."

Pohjois-Pohjanmaalla esimiesten työvuoroja on järjestelty siten, että sairaaloissa on valmius vastata äkillisesti muuttuviin tilanteisiin. Sairaanhoitopiirin mukaan keskeistä on potilasturvallisuuden varmistaminen ja päivystyksen turvaaminen.

Työtaistelu paisuu, esityksen valmistelu jatkuu

Useat työmarkkinajärjestöt aloittivat tänään kolmipäiväisen ylityö- ja vuoronvaihtokiellon, jolla vastustetaan hallituksen kaavailemaa uutta irtisanomislakia. Lakiesitys heikentäisi alle 20 työntekijän yrityksissä työskentelevien irtisanomissuojaa.

Tänään alkaneisiin järjestöllisiin toimiin osallistuvat lähi- ja perushoitajaliitto Super, sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy, Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty sekä Akavaan kuuluvat Suomen Terveydenhoitajaliitto ja sosiaalialan korkeakoulutettujen liitto Talentia.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi sunnuntaina Ylen Pääministerin haastattelutunnilla, että esityksen valmistelua jatketaan. Sipilän mukaan hallitus "käy keskustelua ja tekee kompromisseja" myös edunvalvontaorganisaatioiden kanssa.

Lokakuun alussa toistaiseksi jatkuvan ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aloittaa Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL lähes kaikilla sopimusaloillaan. Työtaistelutoimet koskevat lähes 100  000:ta liiton jäsentä.

Viime viikolla ylityökieltoja toteuttivat Teollisuusliitto, teollisuuden toimihenkilöt Prosta ja Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa