Keskiviikko, 19.12.2018 
Iikka, Iiro
Kotimaa

Yön uutiskooste: Venäjän Medvedev saapuu tänään Suomeen, Yhdysvallat pidätti kiinalaisen vakoiluepäilyjen vuoksi

  • STT
  • Yri Kadobnov / Lehtikuva
Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev saapuu tänään Suomeen Juha Sipilän vieraaksi. Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev saapuu tänään Suomeen Juha Sipilän vieraaksi.

Pörssiklubi äänestää tänään naisten hyväksymisestä jälleen jäseniksi

Helsingin Pörssiklubin tämänpäiväisessä kokouksessa äänestetään siitä, hyväksytäänkö klubin jäseniksi jatkossa myös naisia.

Sääntömuutos edellyttää, että vähintään kaksi kolmasosaa annetuista äänistä puoltaa sitä tässä ja myöhemmin tulevassa toisessa äänestyksessä.

Klubin jäsenille suunnatun mielipidekyselyn maaliskuisten tulosten mukaan noin 53 prosenttia jäsenistä äänestäisi naisten mukaanottamisen puolesta ja 47 prosenttia vastaan.

Klubin jäsenyys kiellettiin naisilta vuonna 1997.


Muun muassa hoitajat aloittavat tänään ylityö- ja vuoronvaihtokiellot - vastustavat hallituksen ajamaa irtisanomislakia

Useat työmarkkinajärjestöt aloittavat tänään kolmipäiväisen ylityö- ja vuoronvaihtokiellon, jolla vastustetaan hallituksen kaavailemaan uutta irtisanomislakia. Myös säännöllisen työajan ylittävät liukumat ovat käyttökiellossa.

Järjestöllisiin toimiin osallistuvat lähi- ja perushoitajaliitto Super, sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy, Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty sekä Akavaan kuuluvat Suomen Terveydenhoitajaliitto ja sosiaalialan korkeakoulutettujen liitto Talentia.


Eduskunnan suuri sali alkaa käsitellä tiedustelulakien vaatimaa perustuslain muutosta

Eduskunnan täysistunto alkaa tänään käsitellä Suomen perustuslain muuttamista siten, että tiedustelulait voidaan säätää.

Perustuslakivaliokunta linjasi viime viikolla, että luottamuksellisen viestin salaisuutta voidaan rajoittaa, jos tietoa hankitaan sotilaallisesta tai kansallista turvallisuutta vakavasti uhkaavasta toiminnasta.

Lainmuutoksen toinen käsittely on ensi tiistaina. Mahdollinen äänestys perustuslain muutoksen kiireelliseksi julistamisesta käydään sitä seuraavana päivänä.


Venäjän pääministeri saapuu tänään Suomeen tapaamaan pääministeri Sipilää

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev saapuu tänään Suomeen. Medvedevin vierailua isännöi pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Pääministerit keskustelevat muun muassa maiden kahdenvälisistä suhteista sekä alueellisista ja kansainvälisistä kysymyksistä.

Edellisen kerran he tapasivat toisensa Pietarissa viime vuoden syyskuussa. Tämänpäiväinen on heidän neljäs tapaamisensa.

Vierailun vuoksi tänään on syytä varautua lyhyisiin liikennekatkoksiin erityisesti Helsingin keskustassa, poliisi kertoo.


Yhdysvallat pidättänyt kiinalaismiehen vakoiluepäilyjen vuoksi

Yhdysvallat on pidättänyt kiinalaismiehen epäiltynä amerikkalaisten tiedemiesten ja insinöörien vakoilusta.

Mies tuli Yhdysvaltoihin vuonna 2013 opiskelemaan. Oikeuden asiakirjojen mukaan mies on ollut yhteydessä kiinalaiseen tiedusteluviranomaiseen ja hankkinut hänelle tietoja kahdeksasta Yhdysvaltain kansalaisesta, jotka ovat syntyneet joko Taiwanissa tai Kiinassa. Kaikki työskentelevät tai ovat työskennelleet tiedemaailmassa tai teknologiateollisuudessa. (Lähde: AFP)


Senaatin komitea äänestää Trumpin tuomariehdokkaasta perjantaina

Yhdysvalloissa senaatin oikeusasiain komitea äänestää korkeimman oikeuden tuomariehdokkaasta perjantaina. Presidentti Donald Trumpin nimeämä tuomariehdokas Brett Kavanaugh on ollut pari viime viikkoa ahdistelukohun keskellä, minkä vuoksi nimitys on viivästynyt.

Komitean on määrä kuulla vain päivää ennen äänestystä naista, joka väittää tuomariehdokas Kavanaugh'n käyneen häneen käsiksi juhlissa lukioikäisenä 1980-luvun alussa.

Jos komitea hyväksyy Kavanaugh'n nimityksen, asia siirtyy senaatin äänestykseen. (Lähde: AFP)


Sukellusvenemurhasta tuomitun keksijän tuomiosta ratkaisu

Sukellusvenemurhasta tuomitun Peter Madsenin tuomiota koskevasta valituksesta saadaan tänään ratkaisu tanskalaisesta tuomioistuimesta. Madsen on vaatinut elinkautisen vankeustuomionsa lyhentämistä.

Madsen tuomittiin huhtikuussa ruotsalaisen toimittaja Kim Wallin murhasta ja ruumiin paloittelemisesta.

Elinkautisvangit voivat Tanskassa pyytää pääsyä ehdonalaiseen vapauteen 12 vuoden jälkeen, mutta he istuvat yleensä noin 16 vuotta.


Hämähäkkimiehen pelastaman pojan isä tuomittiin heitteillejätöstä

Ranskassa niin sanotun hämähäkkimiehen pelastaman pojan isä on tuomittu kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen heitteillejätöstä.

Malilainen Mamadou Gassama ristittiin hämähäkkimieheksi sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt toukokuussa pariisilaisen kerrostalon ulkoseinää pelastamaan lapsen, joka roikkui parvekkeen kaiteesta neljännessä kerroksessa. Lapsen isä oli lähtenyt kotoa käydäkseen kaupassa, ja äiti oli tapahtumahetkellä ulkomailla.

Ehdonalaisen lisäksi lapsensa hylännyt isä lähetettiin vanhemmuutta käsittelevälle kurssille. Hämähäkkimies sai jo aiemmin palkinnoksi sankariteostaan Ranskan kansalaisuuden ja työpaikan palolaitokselta. (Lähde: AFP)


Norwich eteni liigacupissa jatkoon, maalitykki Pukki istui penkillä

Teemu Pukin seura Norwich City jatkaa neljännelle kierrokselle jalkapallon Englannin liigacupissa. Norwich kaatoi tiistai-iltana kolmannen kierroksen ottelussa Englannin Ykkösliigassa pelaavan Wycomben vieraissa värikkäässä ottelussa 4–3.

Viime viikkoina kovassa maalivireessä ollut Pukki katseli ottelun penkiltä. Norwichin päävalmentaja Daniel Farke kertoi ennen kamppailua, että aikoo lepuuttaa joitakin pelaajistaan, sillä ottelu oli Norwichille jo kolmas kuuden päivän sisällä.

Pukki on tehnyt alkukaudella viisi maalia Englannin mestaruussarjassa, yhden maalin liigacupissa sekä Suomen paidassa voittomaalit Unkaria ja Viroa vastaan.

Pukin ollessa sivussa Norwichin maalintekovastuuta kantoi skotti Jordan Rhodes, joka iski hattutempun Wycomben verkkoon.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa