Tiistai, 18.12.2018 
Aapo, Aappo, Rami
Kotimaa

Kolumni: Verotus kevenee, lapsilisät nousevat, työttömyys poistuu

Suomessa poliitikkoja ei saa sanoa valehtelijoiksi. Epätosi tai totuusvajaa ovat hyväksyttyjä termejä, mutta ei niitäkään kannata kovaan ääneen huudella, jotta ei syyllisty vihapuheeseen. Viisaasti Suomessa politiikkaa puhutaan hissun kissun kierrellen ja kaarrellen. Siksi politiikan lehmänkaupoissa harvoin nähdään itse lehmää.

Poliitikot ovat opettaneet suomalaiset ymmärtämään väärin. Siksi ei ole mikään yllätys, kun tutkimus kertoo (Karjalainen, 9.10.), että neljä viidestä suomalaisesta uskoo poliitikkojen ymmärtävän tahallaan väärin toistensa puheita. Ollaan kuuntelevinaan mutta ei kuulla. Sanotaan yhtä, tarkoitetaan toista. Piilotellaan rivien väliin.

Tutkimuksen mukaan suomalaisten luottamus poliitikkoihin on niin ja näin. Myös mattimeikäläisiä epäillään. Kaksi kolmesta on varma, että tavalliset kansalaisetkin ymmärtävät tahallaan väärin toinen toisiaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ministerinä 1980-luvulla ollessaan demarien Erkki Liikanen lupasi julkisesti, että verotus kevenee ja lapsilisät nousevat. Onko keventynyt ja onko noussut? kysyy nimimerkki Työtön pienituloinen yksinhuoltaja eläkeläinen.

Liikasen lupaukseen sisältyi rivien väliin piilotettu viesti. Tehkää lisää lapsia, niin saatte enemmän lapsilisärahaa. Ovatko suomalaiset tehneet? Niinpä.

Samoin 80-luvulla silloinen työministeri Urpo Leppänen (smp.) lupasi, että työttömyys poistetaan Suomesta muutamassa kuukaudessa. Sen jälkeen työttömyys on moninkertaistunut.

Poliitikot eivät ymmärrä vieläkään, miksi työ ei kelpaa suomalaisille, koska työttömyys poistuu vain menemällä töihin. Työttömät eivät ymmärrä poliitikkoja – tai ymmärtävät väärin.

Miten voi mennä töihin, kun ei ole työpaikkoja. Miksi mennä töihin, jos palkka on surkea ja töitä tekemättä saa sossusta enemmän rahaa. Ja onko töitä? Ei ole, kun maahanmuuttajat vievät kaikki työpaikat, ja naisetkin, myös sellaiset, jotka eivät kelpaa työttömille suomalaisille.

Vähintä mitä hallitus voi työttömille tehdä on säätää työttömien kaikki etuudet verottomiksi. Sellaista sammakkoa rahaministeri Petteri Orpo (kok.) tuskin suustaan päästää, sillä hallitus haluaa ennen kaikkea työllistää ja sotettaa.

Nykyhallitus jatkaa Liikasen ja Leppäsen viitoittamaa tietä. Työllisyys paranee, kun työttömyys vähenee. Koska kaikille työttömille ei riitä hankekoordinaattorien tai projektisihteerien määräaikaisia töitä, on keksitty aktiivimalli. Työttömiä patistellaan ja hätistellään, vaikka pahaltahan se tietysti tuntuu ja maistuu, jos kohteeksi joutuu eikä huvittaisi joutua.

Toinen hallituksen lempilapsi on irtisanomisten helpottaminen. Työllisyys paranee, kun irtisanomisia helpotetaan. Onhan siinä oma omituinen logiikkansa, jota on helppo ymmärtää väärin tai olla ymmärtämättä.

Nykyhallitus joutuu tilille lupauksistaan aikanaan. Kilpailukyky paranee, jos saavutetuista eduista tingitään. Lomarahoja ei leikata missään tapauksessa. Niitä vain maksetaan vähemmän.

Muokattu 10.10.2018 kello 8.50: Erkki Liikanen ja Urpo Leppänen olivat ministereinä 1980-luvulla.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa