Maanantai, 25.3.2019 
Aija, Aava
Kotimaa

Suomalaisista 80 prosenttia kärsii jossain vaiheessa elämäänsä selkäkivusta

  • Jani Leinonen

Selkävaivat koskettavat maailmanlaajuisesti jopa miljardia ihmistä, ja suomalaisista noin 80 prosenttia kärsii selkäkivuista jossain vaiheessa elämäänsä, tiedottaa Selkäliitto. Selkäliiton mukaan selkäoireet ovat myös yleisimpiä syitä sairauspoissaoloihin.

Selän terveyteen ja selkäkipujen ennaltaehkäisyyn kiinnitetään huomiota erityisesti tänään alkavalla selkäviikolla sekä maailman selkäpäivänä, jota vietetään tiistaina 16. lokakuuta.

Selkäterveyden edistämisessä paras keino on ennaltaehkäisy. Monipuolinen ja säännöllinen liikunta ylläpitää selän hyvinvointia. Lisäksi liikunta virkistää mieltä ja rentouttaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Liikunta tuottaa monelle iloa. Sitä ei kannata lopettaa, vaikka olisikin kipuja. Jos pelkää selkäkipuja, siitä seuraa usein ahdistuneisuutta ja turhautumista. Selkäkipuinen voi aloittaa vaikka vesijuoksusta tai joogasta. Tärkeintä on löytää itselle mieluisin tapa liikkua. Myös arkiliikunta on tärkeää. Kivusta huolimatta arjesta kannattaa tehdä sellaista kuin haluaa, Selkäliiton toiminnanjohtaja Kirsi Töyrylä-Aapio kertoo tiedotteessa.

Selkäliitto kannustaa ihmisiä suhtautumaan selkäänsä rakastavasti ja kipuun lempeän hyväksyvästi.

– Kipeää selkää ei kannata kokea vihollisena, vaikka kipua ei voi hallita. Kipu tulisi kohdata. Jos tuntuu, että se on yksin vaikeaa, siihen kannattaa hakea apua ammattilaisilta, Töyrylä-Aapio tähdentää.  

Tällä viikolla paikalliset selkäyhdistykset järjestävät maksuttomia ja kaikille avoimia tapahtumia myös Pohjois-Karjalassa. Lista tapahtumista on nähtävissä täällä.

Faktoja selkäkivusta:

Jopa 80 prosenttia suomalaisista kärsii selkäkivuista jossain vaiheessa elämäänsä. Viimeisen 30 päivän aikana selkäkipua oli kokenut 44 prosenttia miehistä ja 48 prosenttia naisista. Suurin osa selkäkivusta on kuitenkin hyväennusteista, eikä selkäkipuun liity sairautta.

Selkäoireet ovat yleisimpiä syitä sairauspoissaoloihin. Kela maksoi viime vuonna sairauspäivärahoja selkäsairauksien takia noin 97,2 miljoonaa euroa ja korvattuja päiviä oli yli 1,7 miljoonaa.

Selkäkivuille altistavia tekijöitä ovat esimerkiksi liikunnan vähäisyys, ylipaino, tupakointi, psykososiaaliset tekijät (stressi, masennus, heikentynyt työtyytyväisyys), raskas fyysinen työ ja tapaturmat.

Lähde: Selkäliitto

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa