Lauantai, 20.4.2019 
Nella, Lauha
Kotimaa

Kolumni: Kolmeen kertaan maksetut junaliput kallista lystiä

Junalla kannattaa matkustaa. Se on edullista ja ympäristöystävällistä. Kuitenkin nyt alkaa usko horjua ainakin edullisuuteen.

Viime vuonna Suomessa tehtiin lähes 127 miljoonaa junamatkaa. Valtion rautatieyhtiö teki liikevoittoa 110 miljoonaa euroa. Valtio sai siitä liki 100 miljoonaa euroa. Suuria lukuja. Uutiset kertoivat, että VR:n tuloskunto kasvoi sen vuoksi, kun yhtiö on viime vuosina vähentänyt omia lipunmyynnin asiakaspalvelupisteitään ja keskittynyt mobiilimyynnin kanaviin.

Niinpä. Ennen oli paremmin. Kun maksoi rahalla, sai, mitä oli maksanut.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nyt ei voi olla ollenkaan varma. Verkkokauppa tökkii, systeemi ei pelaa. Asiakaspalvelu ihmiseltä ihmiselle toimii, mutta tekniikka pettää.

Tosin verkkokaupan toimivuutta ei huomaa kiitellä silloin, kun ostaminen ja myyminen sujuu kitkatta. Sitten suututtaa, jos käy niin kuin kävi. Uskon, että en ole ainoa, jolle tekniikka tekee tepposet lippuja ostatellessa ja jolle on hyvinkin hankalaa edes ymmärtää, että mitähän tässä nyt sitten pitäisi tehdä.

Viime viikolla ostin verkkokaupasta kaksi junalippua Helsingistä Joensuuhun. Kaikki meni hyvin sinne asti, kun maksoin liput verkkopankissa niin kuin aina ennenkin. Silloin ruudulle lävähti ilmoitus, että istunto on vanhentunut. Suoraan ei sanottu, mutta ymmärsin lipun ostamisen epäonnistuneen.

No, yritetäänpä uudelleen. Joku kello alkoi kilkuttaa! Tarkistin verkkopankista, että liput oli veloitettu. Rahat olivat lähteneet tililtä muutamassa minuutissa.

Soitto asiakaspalveluun, jossa palveli ystävällinen ihminen. Hänelle piti kaivaa verkkopankin tilitapahtumista viitenumero. Sen saatuaan hän tarkisti, että kyllä, ostotapahtuma on epäonnistunut.

Mitä nyt sitten? VR:n verkkosivujen etusivun kautta pääsee lomakkeella hakemaan rahoja takaisin, neuvottiin.

Kerron lyhyen version: Hakemuksen täyttäminen ei ole helppoa. Maksettujen lippujen kuittien tallentaminen, hakeminen ja liittäminen hakemukseen ei onnistu.

Jää epävarma olo, ja herää kysymys. VR ottaa minulta rahat, joita pitää itse osata hakea takaisin. Onko oikein?

Eikä tässä vielä kaikki niin kuin tavataan mainoksissa sanoa. Seuraavana päivänä yritän ostaa liput uudestaan. Käy täsmälleen samalla tavalla. Ostotapahtuma katkeaa heti, kun liput on maksettu verkkopankista. Rahat lähtevät tililtä, lippuja ei saa.

Soitto asiakaspalveluun, josta saan hyvää palvelua. Hän kysyy oma-aloitteisesti, voiko myydä liput tässä ja nyt. Kyllä kiitos! Luottokorttimaksu onnistuu, ja alle minuutissa liput ovat sähköpostissani.

Hän kysyi, mitä selainta käytin ostaessani. Kerroin, ja hän sanoi, että juuri sillä selaimella on ollut ongelmia ostoissa. Mistä asiakas voi etukäteen tietää, millä ostaminen onnistuu ja millä ei?

Hän kertoi, että rahojen takaisin saaminen voi kestää 2–3 viikkoa. Kohtuutonta. Kohtuullista olisi sama nopeus, jolla rahat lähtivät tililtä.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa