Maanantai, 20.5.2019 
Karoliina, Lilja, Lilli
Kotimaa

Syyte: 34-vuotias nainen valmisteli pienen lapsensa ja miehensä surmaamista Ilomantsissa, vihkossa oli yksityiskohtainen muistilista suunnitelmasta

  • Jani Leinonen

Perheensä surmaamisen suunnittelusta epäillyn 34-vuotiaan naisen oikeudenkäynti käynnistyi Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa torstaina. Kihlakunnansyyttäjä Osmo Manninen vaatii naiselle törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta vankeusrangaistusta, joka voidaan määrätä myös ehdollisena.

Haastehakemuksen mukaan nainen oli laatinut yksityiskohtaisen suunnitelman surmatakseen Ilomantsissa vuonna 2016 syntyneen lapsensa, miehensä sekä itensä. Nainen oli suunnitellut perheen yhteisenä asuntona käytetyn omakotitalon polttamista sekä tehnyt teon toteuttamiseksi valmistelutoimia.

Nainen on syyttäjän mukaan tehnyt itselleen muistilistan sytyttämiseen, pelastautumisen estämiseen ja suunnitelman muuhun täytäntöönpanoon liittyvistä toimenpiteistä, estänyt asunnon kahden palo- ja yhden häkävaroittiminen toiminnan sekä hankkinut tekoa varten herkästi syttyvää nestettä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Epäilty nainen vangittiin Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa 17. elokuuta. Esitutkinnan perusteella rikoksen suunnittelu ja valmistelu ajoittuvat tämän vuoden alusta kesäkuuhun saakka.

Poliisi kertoi aiemmin päässeensä naisen jäljille lastensuojelu- ja terveysviranomaisten avustuksella.

- Ilman lastensuojelua ja terveydenhuoltohenkilöstön ammattimaista toimintaa emme olisi tässä, vaan tilanne voisi olla huomattavasti pahempi, totesi tutkinnanjohtaja Simo Hämäläinen aiemmin Karjalaiselle.

Maksimirangaistus törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta on neljä vuotta vankeutta. Pykälä tuli rikoslakiin vuonna 2013.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus antaa tuomionsa myöhemmin.

Aiemmin aiheesta:

Salainen istunto - perheensä surmaamista suunnitellut nainen oikeuden eteen torstaina

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa