Perjantai, 24.5.2019 
Tuukka, Touko
Kotimaa

Kolumni: Punikkihuora piristää? – Mietteitä MV-tuomion jälkimainingeissa

Ilja Janitskin ja Johan Bäckman tuomittiin käräjillä vankeusrangaistuksiin niin sanotussa MV-julkaisun tapauksessa. Kaksikko ja kolmas tuomittu saivat myös maksettavakseen vahingonkorvauksia, hyvityksiä ja oikeudenkäyntikuluja yli 200 000 euron edestä.

Mitä saa sanoa verkossa ja mitä ei – käräjäoikeus laittoi sille nyt rajat tässä poikkeuksellisessa rikoskäsittelyssä.

Janitskinia ja Bäckmania yhdistää muuten MV-lehden ja oikeuskäsittelyn lisäksi Pohjois-Karjala. Janitskin on Lieksasta kotoisin. Bäckmanilla on dosentuuri Itä-Suomen yliopistossa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

”Punikkihuora. x:n ja c:n kullin imijä.” Tätä ja paljon muuta on yksi naiskollegani saanut kuulla vakiopalautteena viime vuosina.

”Vaihda nyt jo levyä vitun pelle ja lopeta z:n perseen nuoleminen.” Näitä viestejä ja paljon muuta tulee itselleni tasaiseen tahtiin.

Miltä sinusta tuntuisi aloittaa päiväsi niin, että luet joka tuutista tätä lajia? Puhumattakaan siitä, että tätä kestää aamusta iltaan kuukausia, vuosia. Puhelinnumerosi jaetaan siinä tarkoituksessa, että häiriköikää vapaasti viesteillä ja soittamalla mihin vuorokauden aikaan tahansa.

Toimittaja Johanna Vehkoota vastaan on nostettu syyte kunnianloukkauksesta. Syytteen mukaan hän on loukannut oululaisen kaupunginvaltuutetun Junes Lokan (asyl.) kunniaa nimittämällä tätä suljetussa someryhmässä rasistiksi.

Lokka itse tuomittiin syyskuussa päiväsakkoihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tuomio ei ole lainvoimainen. Lokalla on taustallaan muitakin tuomioita.

Muistan tämän Lokan. Jouduin sulkemaan hänet muutama vuosi sitten ulos somekeskustelusta, koska hän käytti siellä täysin asiatonta kieltä maahanmuuttajista.

Eston jälkeen hän laittoi sähköpostilla minulle vaihtoehtoisen version kommentistaan ja kysyi, että jos hän sanookin näin, onko se ok.

Ei. Ei se ollut ok. Käräjillä olisimme sen jälkeen olleet todennäköisesti molemmat.

Tähän on Suomessa tultu, ja sen vuoksi on hyvä, että nyt myös hahmotellaan sanomisen rajat aina käräjillä saakka.

MV-julkaisu, Janitskin ja Bäckman onnistuivat lietsomaan suuren joukon suomalaisia mukaansa tähän vainoon.

Missä nämä ihmiset ovat nyt? Ovatko he häpeämässä vai uhriutumassa, kun heidän "sananvapauteensa näin törkeällä tavalla puututaan"? Ymmärtävätkö he tehneensä tuomittujen puolesta likaisen työn, vaikka eivät tule siitä itse tuomituiksi?

Kysyn myös, missä me muut olimme, kun muutamia vainottiin. Meistä liian moni on katsonut sivusta tai laittanut ehkä tsemppiviestin yksityisesti.

Se ei riitä. Meidän on mentävä väliin ja osoitettava myös rajat.

Ei möyhyäminen nimittäin tähän lopu. Toivottavasti meistä yhä useampi puuttuu siihen ja kertoo ääneen, mikä ei käy päinsä.

Päivitetty 20.10. klo 8.57: Täsmennetty, että maksettavien korvausten summa nousi yli 200 000 euroon.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa