Perjantai, 24.5.2019 
Tuukka, Touko
Kotimaa

Kolumni: Susivahingoista tähdellisiä ja suuria ajatuksia ihan virkapalkalla

Maa- ja metsätalousministeriö asetti elokuun lopulla susikannan hoitosuunnitelman ohjaus- ja valmisteluryhmän.

Sen jäseniksi nimettiin edustajia lähinnä valtionhallinnosta ja riistahallinnosta. Ihmisiä, jotka virkatyönään ovat enemmän tai vähemmän tekemisissä myös suurpetopolitiikan kanssa. On työryhmässä myös Luonnonsuojeluliiton ja Metsästäjäliiton edustaja.

Susikannan hoitosuunnitelman valmisteluryhmä piti ensimmäisen kokouksensa maanantaina. Siinä se keskittyi pohtimaan susien aiheuttamia koiravahinkoja ja niiden torjuntaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lukiessaan ministeriön tiivistelmää työryhmän johtopäätöksistä ei kansalainen tiedä, itkeäkö vai nauraa. Mitäpä sanot vaikka seuraavasta: Metsästyskoirien omistajien on syytä kiinnittää erityisesti metsällä ollessaan huomiota mahdollisiin koiran ja suden kohtaamisiin ja koiravahinkojen ennaltaehkäisyyn.

Työryhmä oli myös havainnut koiravahinkojen ehkäisyn koostuvan useista erilaisista toimista ja olevan alueesta riippuen erilaisia.

Aivan ensisijaiseksi toimenpiteeksi työryhmä kirjasi alueella mahdollisesti liikkuvien susien kartoittamisen ennen metsästystä vaikkapa verkkopalvelun kautta.

Muutakin kabinettikokouksessa hoksattiin.

Kuten se, että myös tunnettujen reviirialueiden ulkopuolella saattaa liikkua susia, mikä koiran kanssa metsästävien on hyvä muistaa. Vallan tehokkaaksi tavaksi ehkäistä vahinkoja kirjattiin suunnitellun metsästysalueen kiertäminen lumisina aikoina susien jälkien varalta.

Ja jos alueelle menee enemmän suden jälkiä kuin tulee pois, ei työryhmän mukaan koiraa kannata päästää vapaaksi.

Toki se liittää tähän reunahuomion: Täyttä varmuutta susien läsnäolosta ei näinkään saada.

Yhtä mahtava oivallus on koiran liikkeiden seuraaminen gps-seurantapantaa käyttämällä ja pyrkimällä pitämään koiran välimatka ihmisiin lyhyenä.

Käytännössä jalkava hirvi- ja jäniskoira ei isäntäänsä eikä muita ihmisiä kyllä odottele. Ja toiseksi vain isännän jaloissa pyörivä metsästyskoira joutaakin vaikka suden suuhun. Vielä neuvoo työryhmä, ettei koiraa ole syytä jättää etenkään susien reviirialueilla yöksi metsään. Vertaisviestinnästäkin jokunen sana kirjattiin. Siitä, että metsästäjät

kertoisivat toisilleen susivahinkoja estävistä käytännöistä.

Oikeastaan ainoa naiiviudesta poikkeava toteamus on työryhmän kirjaama tarve jatkaa koirien suojaamiseksi tarkoitettujen pantojen ja liivien teknistä kehittämistä.

Erilaisia versioita valmistetaan ainakin Norjassa ja Ruotsissa, mutta kunnolla toimivaa mallia ei vielä markkinoilla ole. Myönnetään, että tämä meni vähän ilkun puolelle, mutta harvinaisen lapsellista itsestäänselvyyksien kirjaamista työryhmä sai aikaiseksi.

Mutta miksi ihmeessä näihin työryhmiin ei nimitetä vain ihmisiä, jotka tuntevat ongelmat käytännössä, joilla on kokemusta ja näkemystä!

Tämä työryhmä teki itsestään pellen ihan alkajaisiksi.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa