Lauantai, 20.4.2019 
Nella, Lauha
Kotimaa

Poliisi muistuttaa: Poliisi voi kirjoittaa 40 euron rikesakon polkupyöräilijälle, joka tavataan liikenteestä pimeän tai hämärän aikaan ilman toimivaa valoa

  • Olli Sorjonen
  • Kimmo Kirves

Suomessa liikenteessä kuolee vuosittain keskimäärin 27 polkupyöräilijää ja lähes 800 pyöräilijää loukkaantuu erilaisissa onnettomuuksissa, kertoo poliisi tiedotteessaan. - Syksyn pimeät aamut ja illat ovat käsillä. Liikenteessä oman haasteensa pimeyden lisäksi voi tuoda myös sumu, vesi-, räntä- tai lumisade.

Varoituksista ja vinkeistä huolimatta joka vuosi useat pyöräilijät vaarantavat terveytensä ja jopa henkensä lähtiessään liikenteeseen valottomalla pyörällä pimeän aikaan, tiedotteessa todetaan.

- Monelle pyörällä liikkuvalle pimein vuodenaika tulee aina yhtä yllättäen. Nurkan takaa auton eteen tummissa vaatteissa ilmestyvä pyöräilijä ilman pyörävaloa yllättää myös autoilijan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Poliisin mukaan jotkut pyöräilijät kokevat pyörän valoista huolehtimisen jokavuotisena riesana.

- Yllättäen tulee myös kellojen siirtäminen talviaikaan, joka tuo iltapimeän tuntia aikaisemmin.

Poliisi valvoo lähiviikkojen aikana koko Itä-Suomen alueella polkupyöräilijöitä ja valvonnassa kiinnitetään erityisesti huomiota polkupyörien kuntoon ja näkyvyyteen. Lisäksi valvonnassa puututaan niihin pyöräilijöihin, jotka ovat "unohtaneet" missä pyörällä saa ajaa.

- Poliisi voi kirjoittaa 40 euron rikesakon polkupyöräilijälle, joka tavataan liikenteestä pimeän tai hämärän aikaan ilman toimivaa valoa. Hyvän pyörävalon saa kaupasta muuten huomattavasti halvemmalla.

Poliisi muistuttaa myös väistämissäännöistä: Autoilija on velvollinen väistämään pyöräilijää, kun hänellä on liikennemerkillä osoitettu väistämisvelvollisuus tai, kun autoilija on kääntymässä pyörätien jatkeen yli. Muissa tapauksissa polkupyöräilijä on aina väistämisvelvollinen.

- Vuoden pimeimpinä aikoina on ensiarvoisen tärkeää, että pyöräilijä varmistaa oman näkyvyytensä liikenteessä. Pyöräilijä voi parantaa näkyvyyttään pyörän valojen ja heijastimien lisäksi pukeutumalla värikkääseen ajoasuun, kiinnittämällä asuun heijastimia tai pukeutumalla huomioliiviin, tiedotteessa vinkataan.

Lain mukaan polkupyörässä on oltava valkoinen tai vaalean keltainen etuvalo hämärässä tai pimeällä ajettaessa sekä etu-, taka- ja sivuheijastimet.

Kiinteän etuvalon sijasta voi käyttää myös ominaisuuksiltaan vastaavaa pyöräilijään kiinnitettyä valaisinta, kuten otsalamppua. Punaista valoa saa käyttää ainoastaan takavalaisimena. Suojakypärän käyttöä ei pyöräillessä pidä unohtaa, poliisi muistuttaa.  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa