Lauantai, 23.1.2021 
Enni, Enna, Eini
Kotimaa

Itä-Suomen yliopistossa kehitteillä uudenlaisia antibiootteja - tutkimuksessa hyödynnettiin supertietokonetta

  • Arttu Koistinen
Itä-Suomen yliopiston farmasian laitoksella on kehitetty uusia yhdisteitä, jotka voivat heikentää bakteerien kasvua ja leviämistä.

Uudenlaisia bakteerilääkkeitä tarvitaan, koska nykyiset antibiootit ovat yhä useammin tehottomia erilaisia resistenttejä bakteerikantoja vastaan, yliopisto tiedottaa.

Bakteerien väliseen viestintään osallistuvan proteiinin, LsrK-kinaasin, toimintaa estäviä mahdollisia lääkemolekyylejä kehitettiin osana EU:n rahoittamaa INTEGRATE-tutkimushanketta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- LsrK-kinaasi mahdollistaa bakteerien välisen tiedonvaihdon ja osaltaan vaikuttaa siihen, kuinka bakteerit pystyvät kasvamaan ihmisessä infektion aikana. Siten LsrK-kinaasin toimintaa estämällä on nykykäsityksen mukaan mahdollista heikentää sekä bakteerien kasvua että leviämistä, tiedotteessa kerrotaan.

Itä-Suomen yliopiston mukaan ongelmana on kuitenkin ollut toimivien LsrK-kinaasin estäjien puuttuminen.

- Käyttämällä tietokoneavusteisia menetelmiä tutkijat onnistuivat löytämään ensimmäiset tehokkaat LsrK-kinaasin toimintaa estävät molekyylit ja myös selvittämään alustavasti näiden yhdisteiden tarkemman toimintamekanismin.

Uusien molekyylien kehittäminen on aina pitkäkestoisen työn tulosta. Hanke alkoi vuonna 2015, ja se oli mahdollista vain laajan yhteistyöverkon avulla, tiedotteessa todetaan.

- Itse molekyylien suunnittelu ja tietokoneavusteiset seulonnat tapahtuivat Itä-Suomen yliopistossa Kuopiossa, molekyylien testaus puolestaan Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnassa ja Suomen molekyylilääketieteen instituutissa. Tutkimuksessa hyödynnettiin Tieteen tietotekniikan keskuksen CSC:n hallinnoimaa supertietokonetta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi