Torstai, 21.3.2019 
Pentti
Kotimaa

"Pari enkeliä kaverina" - tunnustuspalkinto Jouni Heiskaselle, toimi urhoollisesti Kiihtelysvaaran kirkon palossa

  • Arttu Koistinen
  • Mikko Makkonen
Kiinteistömestari Jouni Heiskanen pelasti arvokkaan alttaritaulun palavasta Kiihtelysvaaran kirkosta. Kiinteistömestari Jouni Heiskanen pelasti arvokkaan alttaritaulun palavasta Kiihtelysvaaran kirkosta.

Luterilaisen Kulttuurin Säätiö myönsi vuoden 2018 tunnustuspalkinnon Vaara-Karjalan seurakunnan kiinteistömestarille Jouni Heiskaselle, säätiö tiedottaa.

Säätiön hallituksen puheenjohtaja, piispa Jari Jolkkonen luovutti tunnustuspalkinnon Heiskaselle kiitoksena kutsumuksen uskollisesta hoitamisesta ja julkisen arvonannon osoituksena koko kirkonpalvelijoiden ammattikuntaa kohtaan. Heiskainen sai palkinnon perjantaina Martinpäivän kirkkojuhlassa Kuopion tuomiokirkossa.

Heiskanen toimi esimerkillisellä ja urhoollisella tavalla 23. syyskuuta aamuyöllä pelastaessaan suurikokoisen ja painavan kirkon alttaritaulun sekä erittäin arvokkaita ehtoolliskalusteita ja osan alttarivaatteista Kiihtelysvaaran kirkon tuhonneen tulipalon alta, valintaa perustellaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Heiskanen sai kello 4.52 aamuyöllä tiedon Kiihtelysvaaran kirkon tulipalosta ja lähti välittömästi ajamaan paikalle. Saapuessaan kirkolle palokunta oli jo sammuttamassa paloa, ja tuli roihusi kirkon kattorakenteissa.

Kun Heiskanen astui kirkkoon, sisällä ei vielä näkynyt liekkejä. Hän vei ensimmäisenä ehtoollishopeat ulos. Ehtoollishopeissa on muiden muassa tunnearvoltaan mittaamattoman arvokas ehtoollismalja, joka on vanhempi kuin itse 1770 rakennettu kirkko.

Sen jälkeen Heiskanen kävi irrottamassa alttaritaulun ja kantoi sen ulos. Taidemaalaari Samuel Elmgrenin vuonna 1831 maalaama alttaritaulu on noin 1,5 metriä leveä ja noin kolme metriä korkea. Alttaritaulun seinältä irrottaminen ja sen pelastaminen ulos yksin kantamalla ei ole pieni juttu.

– Aika painavaltahan tuo nyt jälkikäteen tuntuu kun kokeilee, mutta ei siinä silloin ollut ihmisiä muita, Heiskanen pohti Karjalaiselle tulipaloaamuna muutama tunti tapahtuneen jälkeen.

Alttarivaatteista vain käytössä olleet vihreät jäivät palon alle.

- Ne hässäkässä vähän unohtui, ja sitten ei ollut enää aikaa.

– Lie tuossa ollut pari enkeliä kaverina, en tiedä, Heiskanen totesi urakan jälkeen.

Aiemmin aiheesta:

Kirkon kiinteistömestari pelasti palavasta kirkosta alttaritaulun ja ehtoollishopeat - "Aika painavaltahan tuo nyt jälkikäteen tuntuu"

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa