Tiistai, 20.8.2019 
Sami, Samuli, Samu
Kotimaa

Hovioikeus kovensi rasistisia kirjoituksia levittäneen nurmekselaismiehen tuomiota: Lähes 500 euron sakko

  • Jorma Ylönen

Itä-Suomen hovioikeus piti liian lievänä Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden tuomiota, jossa on kysymys kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Hovioikeus tuomitsi nurmekselaiselle 31-vuotiaalle miehelle 70 päiväsakkoa. Hänen tuloillaan maksettavaa kertyy 490 euroa.

Käräjäoikeuden tuomiossa päiväsakkojen määrä oli 40, joten sakon suuruus nousi hovioikeuden ratkaisun myötä 210 eurolla.

Mies julkaisi yleisölle avoimella julkisella Facebook-tilillään kirjoituksia, jotka käräjäoikeuden mukaan olivat luonteeltaan rasistisia ja ihmisarvoa loukkaavia. Käräjäoikeus katsoi, että kiihottamisrikoksen tunnusmerkistö täyttyi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mies kiisti syytteen. Hän oli mielestään käyttänyt syytteessä tarkoitetuissa some-päivityksissään sananvapauttaan.

Hovioikeus toteaa ratkaisussaan, että mies oli asettanut yleisön saataville lukuisia rasistisia, solvaavia ja panettelevia viestejä, joista osa oli uhkaavia. Ratkaisua tehdessään hovioikeus otti huomioon rikoksen pitkän tekoajan, joka oli joulukuun lopun 2015 ja elokuun puolivälin 2018 välinen ajanjakso.

Hovioikeuden mukaan miehen pitkäaikainen menettely on yksittäiseen tai muutamaan kirjoitukseen verrattuna selvästi vahingollisempaa ja vaarallisempaa. Mies oli jatkanut rikollista toimintaansa vielä sen jälkeen, kun poliisi oli kuulustellut häntä ja hän tiesi joutuvansa syytteeseen, hovioikeus toteaa.

Tapaus eteni hovioikeuteen syyttäjän valitettua käräjäoikeuden tuomiosta. Syyttäjä katsoi, että käräjäoikeuden rangaistus oli liian lievä.

Aiemmin aiheesta:

Rasistinen Facebook-kirjoittelu toi 31-vuotiaalle miehelle tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa