Perjantai, 24.5.2019 
Tuukka, Touko
Kotimaa

Mielipide: Korpilaki astuu voimaan syrjäisillä susiseuduilla - "Enemmistö tulee hyväksymään omankädenoikeuden"

  • Lukijan kirjoitus
Koiran käytös riippuu siitä, miten ihminen on sen opettanut. Kuvituskuva. Koiran käytös riippuu siitä, miten ihminen on sen opettanut. Kuvituskuva.

Henrik Rantanen kirjoitti hienosti ihmisen parhaasta ystävästä, koirasta, DNA:sta ja muustakin tieteestä, johon hän perustaa näkemyksensä (11.11.). Mutta sitten hän hyppäsi mutu-tuntumaan metsästäjien suhtautumisesta susiin ja muihin luontokappaleisiin.

Ilmeisesti hän ei ymmärrä metsästyksestä ja metsästäjien arvomaailmasta mitään. Olisi parempi olla osoittelematta syyttävällä sormella suuntaan, johon ei kuulu minkäänlaisten luonnonolioiden mollaaminen, ei lintujen, petoeläinten, koirien tai kissojen.

Huonosti kasvatettuna koirat voivat käyttäytyä kuten esi-isänsä, sudet, ja hyökätä ihmistäkin kohden. Koulutus ratkaisee, toimiiko eläin kuten ihminen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tietämykseni susien käyttäytymisestä on yhtä rajallinen, mutta olen kasvattanut erirotuisia koiria vuosikymmeniä, joten jonkinlainen käsitys koirien käyttäytymisestä, oppimisesta ja sopeutumisesta elämään ihmisen kanssa minulla on.

Susien lapsellisten ihannoijien mantra ”sudet eivät ole hyökänneet Suomessa ihmisen kimppuun sitten 1800-luvun” perustuu siihen, että susi on viisas eläin. Se oli oppinut varomaan ihmistä. Viisaana eläimenä se on nyt oppinut, ettei ihmisestä ole enää mitään vaaraa. Enää se ei pelkää ihmistä.

Kanadalaiset susien kanssa eläneet ihmiset ovat jo pitkään varoitelleet suomalaisia susien kesyyntymisen vaaroista ja sanoneet olevan vain ajan kysymys, milloin ihmistä pelkäämättömät nälkiintyneet sudet käyvät Suomessakin ihmisen kimppuun.

Se, jonka lapsi on ensimmäinen suden raatelema uhri, joutuu kestämään sen tuskan, jonka suden naiivi ihannointi ja ylenpalttinen suojeluvimma aiheuttaa. Tätä hintaa eivät city-suojelijat voi kerrostaloissaan asuessaan käsittää.

Kun susien määrää vääjäämättömästi joudutaan tulevaisuudessa voimakkaasti rajoittamaan, tullaan huutamaan apua nyt parjatuilta metsästäjiltä, jotka suurelta osin ovat jo joutuneet lopettamaan riistanhoitotyönsä vääristyneestä petopolitiikasta johtuen. Apua on siten turha siltä suunnalta odottaa.

Soittakaa poliisille, jos kuvittelette, että sieltä apua joutaa!

Lieksassa sudet ovat jo siirtyneet etsimään ravintoa kaupungin keskustasta, joten ne ovat pelottaneet osan ihmisistä iltalenkeiltään. Koska lainsäätäjä ei näe tarpeelliseksi suojella ihmistäkin muiden luontokappaleiden tavoin, tullee kuvaan astumaan korpilaki. Omankädenoikeuden tullee petoalueilla asuvien ihmisten enemmistö hyväksymään.

Halutaanko toimia järkeviksi koettujen lakien mukaan vai hoidetaanko homma paikallisesti?

Olen ollut yöllä metsässä susilauman piirityksessä. Pelotti, vaikka olen 185-senttinen ja yli satakiloinen, ikäni metsissä liikkunut mies. Miltähän tuntuu pienestä koululaisesta pimeänä aamuna koulumatkalla? Yksin.

Esko Lagerblom
Lieksa

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa