Tiistai, 21.5.2019 
Konsta, Kosti, Konstantin
Kotimaa

Kuvat: Tosifani Tuomas, 43, ikuisti kehoonsa Joensuun Mailan mestaruusjuhlat - "Jos niin sakia olet, niin anna palaa vaan", sankarilukkari tuumasi

  • Arttu Koistinen
  • Marko Puumalainen
Niin sanottua JoMa-taksia Joensuussa ajanut Tuomas Kinnunen esittelee tatuointiaan pesäpalloilija Juha Puhtimäelle. – Meikäläisen iho, meikäläisen juttu, Kinnunen tuumaa. Niin sanottua JoMa-taksia Joensuussa ajanut Tuomas Kinnunen esittelee tatuointiaan pesäpalloilija Juha Puhtimäelle. – Meikäläisen iho, meikäläisen juttu, Kinnunen tuumaa.

Kun joensuulainen taksiyrittäjä Tuomas Kinnunen, 43, muistelee hetkeä, jolloin Joensuun Maila voitti ensimmäisen Superpesiksen Suomen mestaruutensa Kouvolassa syyskuussa, tarinaa on pakko tehostaa tuhmalla sanalla.

– Olihan se helvetin hieno juttu, olen faniporukan puheenjohtaja.

Kinnusen käsi oli leikattu neljä päivää ennen kamppailua, jossa Vimpeli otti mittaa Joensuun Mailasta. Kinnusen oli silti päästävä katsomoon.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Joensuun Maila teki seurahistoriaa. Niinpä "emäntä katsoo nyt kolmea vierasta miestä joka aamu", taksiyrittäjä ilmoittaa.

Tuomas Kinnunen esittelee tuoretta tatuointiaan, jossa komeilevat mestaruusjoukkueen Juha Puhtimäki, Tuomas Jussila ja Lauri Kivinen. Lisäksi käsivarressa ovat mestaruuspokaali Poika mitali kaulassaan sekä vuosiluku 2018.

– Kuvat, joiden pohjalta tatuointi tehtiin, on otettu mestaruusottelusta. Tatuoinnissa on suora tunnelma finaaliin, Kinnunen sanoo.

Kinnunen asteli Forever Nordic Tattoo -tatuointistudioon Joensuussa Joona-Pekka Hirvosen ottamien kuvien kanssa.

– Minulla ei ollut selkeää visiota tatuoinnista. Kalle Häkkinen innostui tatuoinnin tekemisestä törkeän paljon.

Kaksikko suunnitteli tatuoinnin ensimmäistä vedosta tunnin. Entä jos naama epäonnistuu?

– Eivät nämä täysin identtisiä voi olla, kun niitä tehdään iholle. Ei minulla käynyt kertaakaan mielessä, etteikö Kalle osaisi näitä hommia tehdä, Tuomas Kinnunen toteaa.

Mestaruustunnelmien luominen alkoi kaksi viikkoa sitten. Tatuointi tehtiin kahdessa rupeamassa. Aikaa kului yhteensä kymmenen tuntia.

– Ei tatuoinnin ottaminen koskenut. On tässä kuule ollut suurempiakin kipuja viime aikoina.

Tatuointi punertaa hieman perjantaina. Viimeiset yksityiskohdat "hakattiin" keskiviikkona. Lysti ei ole erityisen halpaa.

– Tuossa se on. Ei siihen voi olla muuta kuin tyytyväinen, Kinnunen naurahtaa.

WEBjomatatskapysty

Tatuoinnin kasvojen yksityiskohdat erottaa paremmin kauempaa kuin aivan läheltä. Räpylässä näkyy numero.

Mestarijoukkueen lukkari Juha Puhtimäki, 33, tutkii Kinnusen tatuointia Karjalaisen toimitalon pukuhuoneessa, koska taksiyrittäjää ei voi pyytää riisumaan aivan missä sattuu.

– Komian näköinen on. Näin piirustukset, kun minulta kysyttiin lupa tatuointiin.

Kysyttiin lupa?

– Totta kai on kohteliasta kysyä lupa, kun ottaa elävän ihmisen kuvan iholle, Puhtimäki kertoo.

"Jos niin sakia olet, niin anna palaa vaan", Ilmajoella syntynyt lukkari tuumasi fanille.

Pelottaako kannattajien fanaattisuus koskaan Puhtimäkeä?

– Pärjään ihmisten kanssa, ei minulla ole robleemaa siinä, miesten Superpesiksen pudotuspelien parhaaksi valittu Puhtimäki sanoo.

Tänä vuonna Puhtimäelle ja joukkueelle on tullut melko paljon fanipostia ja lahjoja. Esimerkiksi ukin ja lapsenlapsen tekemä kortti ja "kolmospuolen" herrasmiesten kansanjuhlassa lahjoittama pullo ovat lämmittäneet mieltä.

WEBjomatatska3 Tuomas Kinnunen otti pesäpallojoukkueen logon käteensä vuonna 2015. Pesäpallo täydensi kokonaisuuden vuotta myöhemmin.

Pohkeessa, alaselässä, lavassa ja käsivarressa, pesäpalloilija luettelee omien tatuointiensa sijainnit.

– Niissä ei ole pesäpalloteemaa. Olen ollut aina yksinäinen susi, joten tatuointien teemat menevät sinne suuntaan. Siskon kanssa otettiin yhdet samanlaiset tatuoinnit, Juha Puhtimäki sanoo.

Taksia vuodesta 1997 ajanut Tuomas Kinnunen aloitti Joensuun Mailan kannattamisen noin kuusi vuotta sitten. Lapsena hän kävi katsomassa otteluita Kiteellä isänsä kanssa. Hänen molemmat lapsensa pelaavat pesäpalloa.

Ensi kaudelle Kinnunen toivoo "enemmän rähinää kotikatsomoon".

– Eteenpäin mennään!

Viime viikonloppuna oli avausleiri, Juha Puhtimäki kertoo.

– Jätkien kanssa puhuttiin, ja kaikilla on hirveä halu kehittyä. Olemme hallitsevia mestareita, ja kaikilla on näytön paikka meitä vastaan.

– Periaatteessa meillä on hyvä rutiinitaso, koska joukkue ei muutu hirveästi. Oma peruspelaaminen pitää saada hyvälle tasolle, sitä sitten parannetaan.

Alla Tuomas Kinnusen tunnelmia mestaruusjuhlista.


  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa