Maanantai, 27.5.2019 
Ritva
Kotimaa

Kännykkälaatikon uusi elämä - Kaukaa viisas tuunaa erilaisista pakkauksista kauniit lahjarasiat, jotka kelpaisivat vaikka amerikkalaisiin elokuviin

  • Marita Jalkanen
  • Marita Jalkanen

Oletko joskus saanut solmituksi teddykarhusta ja ohuesta joulupaperista kauniin joulupaketin? Yhtä tuskaa ja toivoton tehtävä. Pahimmoillaan jokin nurkka paketista on heti rikki, ja nalle alkaa vilkuilla ulos.

Elokuvissa joulupuun alla ei ole koskaan epämääräisen muotoisia paperimyttyjä vaan toinen toistaan kauniimpia rasioita ja laatikoita, jotka kruunaa täydellisen muotoinen silkkirusetti.

Lahja pakataan yhä useammin lahjalaatikkoon. Kaunis rasia moneen lahjaan voi kuitenkin olla yllättävän kallis. Hiukan ennakoimalla joulun kauniit lahjarasiat syntyvät pikkurahalla.

Merkkituotteessa pakkaus on yhtä tärkeä osa brändiä kuin itse tuote. Kännykkä, läppäri tai tuoksu voi olla pakattu niin hienoon ja hyvin tehtyyn laatikkoon, ettei pakkaustakaan hennoisi heittää pois. Eikä tarvitsekaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kaukaa viisas panee laadukkaat pakkaukset talteen ja tuunaa niistä lahjarasiat. Tarvikkeet eivät maksa paljon: minimissään tarvitaan tukevaa paperia, liimaa, sakset, kynä ja viivoitin.

Lahjarasian tuunaamiseen sopivat vähän paksummat askartelu- ja skräppäyspaperit tai vaikka tapetin jämät. Siveltimellä levitettävä ohut paperiliima on näppärää käyttää, mutta puikkoliimakin käy. Saksilla pärjää, mutta terävä, kirurgin veistä muistuttava askarteluveitsi leikkaa täsmällisemmin kuin sakset.

Rasioita voi myös maalata, tai voi yhdistää maalin ja paperin. Askartelu- ja kalkkimaalit kuivuvat nopeasti.

Rasian päällystäminen alkaa mittaamalla ja leikkaamalla laatikon kullekin sivulle täsmällisesti sopiva paperikappale, johon lisätään yläreunaan noin sentin verran ylimääräistä.

Sivukappaleiden lisäksi leikataan paperista kapeaa parin sentin levyistä suikaletta. Suikaleella päällystetään ensimmäiseksi rasian kulmat, jolloin niihin ei jää näkyviin peittämättömiä kohtia. Sitten jatketaan liimaamalla kappaleet rasian sivuille. Viimeksi käännetään sivujen ylimääräinen paperi reunan yli rasian sisäpuolelle ja liimataan kiinni.

Samalla tavalla naamioidaan myös rasian kansi. Parista erikuosisesta paperista syntyy monennäköisiä rasioita. Tuunailua voi jalostaa eteenpäin esimerkiksi kiiltokuvilla, puukuvioilla tai kangasnauhoilla.

Kääräistään lahja laatikkoon silkkipaperiin, kansi päälle ja ympärille kaunis nauha. Paljon helpompaa kuin taitella pehmonallesta sievä paketti repeilevään paperiin.

Takuulla oman näköisiä lahjarasioita voi tuunata pitkin vuotta myös syntymäpäiviin, häihin ja muihin merkkipäiviin.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa