Maanantai, 27.5.2019 
Ritva
Kotimaa

Vihreiden Krista Mikkonen vaatii avohakkuita historiaan ja kaivoslain tiukentamista

  • Olli Sorjonen

Vihreiden eduskuntaryhmän joensuulainen puheenjohtaja Krista Mikkonen vaati toimia luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi, hakkuumäärien rajoittamiseksi ja kaivoslain tiukentamiseksi.

- Luonto köyhtyy kaikkialla maailmassa, myös meillä. Suomi on sitoutunut pysäyttämään monimuotoisuuden vähenemisen vuoteen 2020 mennessä. Sipilän hallitus on jo tunnustanut, ettei siihen päästä. Tarvitaan kiireesti merkittävästi vaikuttavampia toimia, Mikkonen sanoi puheessaan puoluevaltuuskunnan kokouksessa lauantaina.

Mikkosen mukaan suojeluohjelmia on vahvistettava ja talousmetsien metsänhoitotavat saatava kestävälle tasolle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Lahopuiden ja järeiden säästöpuiden määrää pitää lisätä, maanmuokkausta ja kesähakkuita rajoittaa. Valtion omissa metsissä avohakkuut tulee siirtää historiaan, siirtyä jatkuvapeitteiseen kasvatukseen ja ottaa käyttöön FSC-sertifikaatti. Metsähallituksen tuottotavoitetta on laskettava. Nyt ylisuuri tuottotavoite on ajanut valtion hakkaamaan metsiä yhä nuorempina sekä virkistys- ja luontoarvoiltaan merkittäviä metsiä, Mikkonen sanoi.

Mikkosen mukaan metsät ovat ratkaisevassa asemassa ilmastonmuutoksen torjunnassa.

- Tutkijat ovat pitkään varoittaneet, että hakkuiden lisääminen tekee tyhjäksi kaikki Suomen päästövähennykset vuoteen 2030 mennessä. Silti Sipilän hallitus kaavailee metsähakkuiden merkittävää lisäämistä. Se on järjetöntä, Mikkonen sanoi.

Mikkonen vaati myös kaivoslain välitöntä tiukentamista ja paikallisen päätösvallan vahvistamista.

- Ulkomaiset kaivosyhtiöt ovat lisänneet aktiivisuuttaan Suomessa, ja ympäri maata on syntynyt kaivoksiin liittyviä konflikteja. Ei ihme, sillä kaivoslainsäädäntömme on yksi maailman löperöimmistä. Se suorastaan yllyttää mineraalivarojen ryöstökäyttöön, Mikkonen sanoi.

- Kaivosteollisuutta tarvitaan, mutta sille ei pidä uhrata mitä tahansa. Kaivosten hyödyt on tarkoin punnittava niiden haittoihin. Hyödyt ovat väliaikaisia, haitat usein liiankin pysyviä. Näin on myös Heinäveden alueelle ja ympäryskuntiin suunnitellun grafiittikaivoksen suhteen. Avolouhoksen ympäristöhaitat olisivat massiiviset ja tuhoaisivat Saimaan alueen ainutlaatuista järviluontoa kenties peruuttamattomasti. Suunniteltuja avokaivoksia puhtaan veden äärelle ei tule sallia, Mikkonen sanoi.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa