Tiistai, 21.5.2019 
Konsta, Kosti, Konstantin
Kotimaa

Kuvat: Poliisi epäilee, että 13 vuotta sitten kadonneen miehen ruumis piilotettiin autiotalon maakellariin

  • STT / Olli-Pekka Paajanen
  • Poliisi
Poliisi epäilee, että Jari Pesosen ruumis piilotettiin aluksi kuvan maakellariin. Poliisi epäilee, että Jari Pesosen ruumis piilotettiin aluksi kuvan maakellariin.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa puidaan parhaillaan kolmetoista vuotta vanhaa epäiltyä tappoa. Syyttäjän mukaan vuonna 2005 Joensuusta kadonnut 27-vuotias Jari Pesonen tapettiin kuristamalla auton takapenkillä. Lyhyen ja niukkasanaisen haastehakemuksen mukaan 41-vuotias mies puristi uhria auton takapenkillä käsivarrella kaulasta niin, että tämä kuoli. Auto oli matkalla Ilomantsista Joensuuhun.

Mies on kiistänyt esitutkinnassa osallisuutensa Pesosen kuolemaan. Hän on myös vedonnut siihen, ettei muista tapahtumia.

Tapahtumat saivat poliisin esitutkintamateriaalin mukaan alkunsa ravintola Montussa Ilomantsissa. Syytetty 41-vuotias oli viettämässä iltaa ravintolassa toisen miehen ja naisen kanssa, kun Pesonen tuli paikalle avopuolisonsa kyydillä. Esitutkintamateriaalin mukaan hän liittyi kolmikon seuraan ja ilmoitti avopuolisolleen tulevansa kotiin syytetyn 41-vuotiaan ja seurueeseen kuuluneen naisen kyydillä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ennen ravintolan sulkeutumista nelihenkinen seurue oli poistunut ravintolasta ja lähtenyt ajamaan kohti Joensuuta 41-vuotiaan miehen autolla.

Autoa ajanut nainen kertoi poliisille, että matkalla Joensuuhun syytetyn ja Pesosen välille tuli sanaharkkaa takapenkillä. Hieman sen jälkeen nainen huomasi, että joku tönii kuskin penkkiä. Kun hän katsoi takapenkille, hän huomasi, että 41-vuotias piti Pesosta kuristusotteessa ja Pesosen naama oli sininen.

Nainen kertoi pysäyttäneensä auton ja aikoneensa ajaa poliisilaitokselle, mutta tällöin syytetty uhkasi tappaa naisen.

– (Nainen) oli pelännyt oman ja (etupenkillä istuneen miehen) hengen puolesta, joten (naisella) ei ollut muuta mahdollisuutta, kuin jatkaa matkaa kohti Joensuuta, vaikka Pesosen ruumis oli ollut auton takapenkillä, esitutkintamateriaalissa sanotaan.

Pian auton pysäytti poliisi, joka kuitenkin vain puhallutti naisen ja antoi seurueen jatkaa matkaa.

Nainen ja apukuskin paikalla ollut mies kertoivat vuonna 2005 poliisille, että Pesonen olisi jäänyt auton kyydistä Joensuuhun.

Viime syksynä alkaneessa tutkinnassa he selittivät, etteivät uskaltaneet aiemmin kertoa totuutta asiasta, koska ovat pelänneet oman tai läheistensä turvallisuuden puolesta.

Maakellari4

Maakellari1

Poliisi uskoo, että Jari Pesosen ruumis kuljetettiin sittemmin Ilomantsin Hattuvaarassa olevan autiotalon maakellariin, esitutkintamateriaalista selviää. Esitutkintamateriaalissa julkaistuja kuvia maakellarin oviaukosta on nähtävissä yläpuolella.

Kuljetukseen osallistui esitutkintamateriaalin mukaan syytetyn kanssa mies, joka ei alun perin ollut autossa. Pesosen päällysvaatteet kätkettiin poliisin mukaan suolle. 41-vuotiaan miehen epäillään myöhemmin siirtäneen ja kätkeneen ruumiin niin, että sitä ei koskaan löydetty.

Alkuun Pesosen tapausta tutkittiin katoamisena ja henkirikoksena. Rikosepäilyn tutkinta kuitenkin kuivui kasaan. Vasta viime vuonna poliisi sai uusia tietoja, joiden perusteella esitutkinta aloitettiin uudestaan.

41-vuotias mies on tuomittu aiemmin useista pahoinpitelyrikoksista. Esimerkiksi vuonna 2011 mies tuomittiin Itä-Suomen hovioikeudessa Ilomantsissa tapahtuneista törkeästä pahoinpitelystä ja kolmesta pahoinpitelystä. Hän pahoinpiteli kahta naista. Tuomio törkeästä pahoinpitelystä tuli siitä, kun hän potkaisi naista päähän, jonka jälkeen hakkasi tätä nyrkillä. Tuolloin mies tuomittiin ehdottomaan vankeuteen, koska hänellä oli aiempia pahoinpitelytuomioita kontollaan.

Tappo vanhenee lain mukaan 20 vuodessa, ja vähimmäisrangaistus siitä on kahdeksan vuotta vankeutta. Muiden autossa olleiden epäillyt rikokset ovat jo vanhentuneet.

Karjalainen seuraa oikeudenkäyntiä reaaliaikaisesti täällä.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa