Torstai, 23.5.2019 
Lyydia, Lyyli
Kotimaa

Kuntavero nousee kymmenissä kunnissa – korotukset tuntuvat lähes puolen miljoonan ihmisen kukkarossa

  • STT
Koko maan keskimääräinen kunnallisveroprosentti on ensi vuonna 19,88 prosenttia. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER Koko maan keskimääräinen kunnallisveroprosentti on ensi vuonna 19,88 prosenttia. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Lähes puoli miljoonaa ihmistä saa ensi vuonna maksaa kotikunnalleen korkeampaa veroa, sillä verotus kiristyy 46 kunnassa, kertoo Kuntaliitto. Koko maan keskimääräinen kunnallisveroprosentti on ensi vuonna 19,88 prosenttia, 0,04 prosenttia korkeampi kuin tänä vuonna.

Kauniainen jatkaa myös ensi vuonna Suomen kuntien keveimpänä verottajana ja perii edelleen 17 prosenttia veroa. Korkeimmat veroprosentit löytyvät Haapajärveltä, Honkajoelta, Jämijärveltä, Reisjärveltä ja Teuvalta, joissa veroprosentti on 22,5.

Suomen 311 kunnasta 180:n veroprosentti on 21 tai enemmän, jolloin ne luokitellaan kriisikunniksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Suurin osa korottajista on pieniä kuntia, joissa veroprosentit ovat jo ennestään korkeita ja valtionosuuksien merkitys tulopohjassa suuri, sanoi Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina tiedotteessa.

Pohjois-Pohjanmaalla veroprosenttiaan korottaa kymmenen kuntaa, Satakunnassa ja Pirkanmaalla korottajia on kuusi. Useimmat korottajat nostavat veroprosenttia 0,5 prosenttia, mutta Oripäässä veroa tempaistaan 1,5 prosenttia tiukemmaksi.

Noin 26  000 kuntalaista saa ensi vuonna nauttia keveämmästä kuntaverosta, sillä viisi kuntaa laskee veroprosenttiaan. Alemmasta veroprosentista saavat ensi vuonna nauttia Manner-Suomessa Kiteen ja Kustavin asukkaat ja Ahvenanmaalla Maarianhaminan, Finströmin sekä Kumlingen veronmaksajat.

Suuret kaupungit eli Espoo, Helsinki, Oulu, Tampere, Turku ja Vantaa pitävät ensi vuonna veroprosenttinsa ennallaan.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa