Torstai, 23.5.2019 
Lyydia, Lyyli
Kotimaa

Kittilän entinen hallintojohtaja kertoi oikeudessa vihamielisistä kokouksista

  • STT
Esa Mäkinen Kittilän kunnanvaltuuston kokouksessa 31. lokakuuta 2017. LEHTIKUVA / OTTO PONTO Esa Mäkinen Kittilän kunnanvaltuuston kokouksessa 31. lokakuuta 2017. LEHTIKUVA / OTTO PONTO
Kittilän entinen hallintojohtaja Esa Mäkinen kertoi tiistaina käräjäoikeudessa kunnanhallituksen kokouksesta, jossa tehtiin päätös peruuttaa kunnanjohtaja Anna Mäkelän tekemä tutkintapyyntö Levi Ski Resortin toimitusjohtajasta Jouni Palosaaresta.

Mäkisen mukaan joulukuussa 2013 pidetyn kokouksen ilmapiiri oli vihamielinen ja poikkesi täysin aiemmista kokouksista. Päätökset tehtiin puheenjohtajan selostuksen pohjalta ilman, että Mäkinen esittelijänä olisi saanut niistä etukäteen tietoa.

–  Käsiteltiin aikamoisia asioita, ja kokous kesti vajaan tunnin. Aika nopeasti se on mennyt läpi, Mäkinen kertoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Keskustelimme aika paljon hallintomenettelystä, että voidaanko asioita näin käsitellä. Siihen meni aika kauan tuosta vajaasta tunnista.

Mäkinen alkoi jo samana iltana laatia eriävää mielipidettä, joka oli esittelijän keino sanoutua irti päätöksistä.

Kunnanjohtaja Mäkelä oli tehnyt Kittilän kunnan nimissä tutkintapyynnön epäillyistä epäselvyyksistä Levi Ski Resortin hissihankinnoissa. Epäselvyyksiä sivuttiin Mäkisen mukaan joulukuisessa kokouksessa katsoen, ettei mitään epäselvyyksiä ollut.

Päätöksenteko ei Mäkisestä mennyt kokouksessa kuntalain, hallintolain tai minkään muunkaan lain mukaan.

Jutussa on kyse kunnanjohtajan potkujen laillisuudesta

Oikeudenkäynnin tässä haarassa on kyse kunnanjohtaja Mäkelän saamista potkuista. Potkut tulivat vuonna 2014 sen jälkeen, kun Mäkelä teki tutkintapyynnön Levi Ski Resortin toimitusjohtajan toimista hiihtohissikaupoissa. Korkein hallinto-oikeus on jo todennut potkut laittomiksi, ja nyt käräjillä pohditaan, syyllistyivätkö kuntapäättäjät asiassa virkarikoksiin.

Syyttäjän mukaan syytetyt pyrkivät hyödyttämään Palosaarta siinä määrin, että kyse oli rakenteellisesta korruptiosta. Syyttäjän mukaan kunnanjohtajalle ei muun muassa kerrottu kaikkia hänen potkuihinsa johtaneita syitä.

"Ilmapiiri oli taas erittäin poikkeava"

Myöhemmin tammikuussa 2014 pidetyssä kokouksessa esitettiin Mäkisen mukaan ensimmäinen suullinen uhkaus, että kunnanjohtaja voi joutua lähtemään.

–  Kokouksen ilmapiiri oli taas erittäin poikkeava, vihamielinen, ex-hallintojohtaja Mäkinen kertoi oikeudessa.

Uhkaaja oli Mäkisen mukaan nyt syytteessä oleva Reijo Kyrö.

–  Kyrö viittasi, että hallintojohtajan tilalle tarvitaan mies, joka osaa hommat, ja jos kunnanjohtaja jatkaa näin, hän saa potkut.

Lapin käräjäoikeudessa kuullaan tiistaina vain yhtä todistajaa eli Mäkistä. Käsittely alkoi aamulla poikkeuksellisella kiellolla, kun tuomari Vilho Niiranen ei antanut Mäkisen käyttää muistiinpanoja. Lain mukaan myös todistelutarkoituksessa kuultavalla on oikeus muistiinpanojen käyttöön.

Kokonaisuudessa syytetään muun muassa 27:ää kunnanvaltuuston jäsentä ja varajäsentä törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Syytetyt ovat kiistäneet rikokset.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa