Maanantai, 27.5.2019 
Ritva
Kotimaa

Lastensuojelun tila huolettaa edelleen – eduskunnassa pohdittiin rajoja ja rakkautta

  • STT
Viime vuonna Suomessa oli kodin ulkopuolelle sijoitettuna noin 18 000 lasta ja nuorta. LEHTIKUVA / Emmi Korhonen Viime vuonna Suomessa oli kodin ulkopuolelle sijoitettuna noin 18 000 lasta ja nuorta. LEHTIKUVA / Emmi Korhonen
Eduskunta on keskustellut tänään muutoksista lastensuojelulakiin. Hallitus on esittänyt, että laissa vahvistettaisiin lapsen oikeutta hyvään kohteluun ja tarkennettaisiin menettelytapoja koskevia säännöksiä.

Lakiin lisättäisiin mahdollisuus ottaa laitoshoidossa olevalta lapselta tupakka- ja nikotiinituotteet pois. Lisäksi lapselta voitaisiin ottaa pois sijaishuollon tarkoituksen vaarantavia aineita tai esineitä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) muistutti, että aikuisilla on velvollisuus asettaa rajoja lastenkasvatuksessa. Samalla hän korosti, että rajoituksia ei saa kuitenkaan käyttää rangaistuksina.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Rajoitus ei koskaan oikeuta lapsen alistamista, kurittamista tai muulla tavoin loukkaavaa tai nöyryyttävää kohtelua, Saarikko sanoi.

Kansanedustajilla monta huolta

Puheenvuoroja käyttäneet kansanedustajat pitivät lain päivittämistä tarpeellisena ja kantoivat huolta lastensuojelun tilasta.

Perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri oli huolissaan lastensuojelun henkilökunnan mitoituksesta. Hän huomautti, että esimerkiksi öisin saattaa olla tilanteita, että hoitaja on yksin työvuorossa.

Vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto pohti, tehdäänkö lastensuojelun saralla tarpeeksi ongelmien ennaltaehkäisyn kannalta.

– Taustalla on usein se, että mielenterveyspalvelut ovat riittämättömät, Alanko-Kahiluoto sanoi.

Vihreiden Jani Toivola kertoi tavanneensa hiljattain nuoria, joilla on taustaa lastensuojelussa. Hänen mukaansa kohtaamisissa tuli esiin se, kuinka nuorilla on tarve sanoittaa omia kokemuksiaan ja olla osa ratkaisua. Toivola oli huolissaan, että nuoret eivät tule kuulluiksi tai nähdyiksi.

–  Kaikkein kamalimpia olivat ne tarinat, joissa aikuiset vaihtuivat koko ajan, ei ollut edes yhtä pysyvää, turvallista aikuista.

Pysyvyyden tärkeyttä lapsuudessa korosti myös perussuomalaisten Arja Juvonen.

Ministeri Saarikko vastasi olevansa huolissaan samasta asiasta.

–  Keskimäärin se on nuorelle seitsemäs sijoituspaikka, kun hän pääsee koulukotiin. Ei voida puhua pysyvyydestä, Saarikko harmitteli.

Lastensuojelun ongelmat ovat viime aikoina olleet esillä.

Eduskunnan oikeusasiamiehen keväinen yllätystarkastus Muhokselle Nuorten Ystävien ylläpitämään Pohjolakotiin paljasti koulukodin toiminnassa suuria puutteita. Tarkastuksessa kävi ilmi, että lapsia on kohdeltu muun muassa mielivaltaisesti, nöyryyttävästi tai tavoilla, joilla puututaan lasten perusoikeuksiin.

Marraskuun alussa kerrottiin, että keskusrikospoliisi on aloittanut tutkinnan koulukodin tapahtumista.

Ministeri Saarikko korosti, että nyt käsittelyssä olevan lakiesityksen valmistelu oli aloitettu jo ennen kuin uusimmat epäkohdat nousivat julkisuuteen.

– Tuon keskustelun seurauksena päädyimme toki vielä vahvistamaan pykälissä erityisesti valvontaan liittyviä kohtia entisestään, Saarikko sanoi eduskunnalle.

Lakiesitys etenee eduskunnassa käsiteltäväksi sosiaali- ja terveysvaliokuntaan, jolle perustuslakivaliokunta antaa lausuntonsa.

Saarikko huomautti, että esitys ei ole lastensuojelun kokonaisuudistus. Lastensuojelun kokonaiskuvasta saataneen tarkempaa näkemystä vielä loppuvuoden aikana, kun sosiaali- ja terveysministeriön nimeämän selvityshenkilön Aulikki Kananojan loppuraportti lastensuojelun kuormittavuudesta valmistuu.

Vuonna 2017 Suomessa oli kodin ulkopuolelle sijoitettuna noin 18 000 lasta ja nuorta. Lastensuojelun avohuollon asiakkaina oli yli 55 000 lasta ja nuorta.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa