Tiistai, 13.4.2021 
Tellervo
Kotimaa

Kolumni: Täälläkin virta vie perussuomalaisista takaisin demareihin

Asento! Huomio! Katse vasempaan päin!

Tällainen armeijasta tuttu komentosarja näyttää tuloksekkaasti kajahtaneen koko maan tapaan myös Savo-Karjalassa, päätellen tänään julkistettavasta puoluekannatusarviostamme.

Tämä vaalipiirikohtainen tutkimus on tämänlaajuisena ensimmäinen sitten puolitoista vuotta sitten tapahtuneen perussuomalaisten puoluehajaannuksen, jolloin Jussi Halla-aho kannattajineen kaappasi puolueen ja sai entisen puheenjohtajan Timo Soinin sekä enemmistön puolueen kansanedustajista sanomaan sille adjö.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Viime eduskuntavaaleissa perussuomalaisten kannatusosuus Savo-Karjalassa, 19,7 prosenttia, oli sen parasta a-luokkaa, ja kiinnostava kysymys puolueen halkeamisen jälkeen on ollut se, onko se täälläkin pudonnut b-sarjaan.

Tutkimuksen perusteella juuri näin on tapahtunut. PS:lle mitattiin nyt Savo-Karjalasta 9 prosentin kannatus, ja kyselyn äänestysvarmuusosion perusteella halla-aholaisilla on täällä paikallisestikin juuri tuon kokoinen kova kannatusydin. Se ei yksin riitä kuin yhteen kansanedustajaan vaalipiiristämme.

Virta pois perussuomalaisista on Savo-Karjalassa lihottanut SDP:tä, ja melkoiselta osin kyse on paluusta sen puolueen äänestäjäksi, jota iso joukko alueen asukkaita oli tottunut äänestämään ennen Soinin luomaa ja heidät sen vanaveteen houkuttelemaa jytkyä.

Tutkimuksen tuottama puolueiden kannatusasetelma on nyt häkellyttävän lähellä sitä, mitä se oli entisissä itsenäisissä Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon vaalipiireissä vielä vuoden 2007 eduskuntavaaleissa. Keskusta ja SDP mittelevät vaalipiirin suurimman puolueen asemasta, kokoomus tulee selvän hajuraon takana kolmantena, ja sitten tulevat muut.

Toki tämä kokoomus vastaan muut -asetelma on selvästi tasoittunut siitä, mitä se aiempina vuosikymmeninä on täällä ollut.

Tämä galluptulos tarkoittaa sitä, että mikä tahansa pienpuolueista ja niistä nyt lähimpänä vasemmistoliitto voi viedä kokoomukselta sen toisen edustajapaikan. Tällöin sen ainoa edustaja valittaisiin taatusti Pohjois-Savosta, kuten viime vaaleissa valittiin molemmat kaksi, koska kokoomuksen kannatuspotentiaali on siellä suurempi kuin Pohjois-Karjalassa. Siksi sillä on ehdokkaitakin – ei 8–7, ei 9–6, vaan – 10 Pohjois-Savosta ja vain viisi Pohjois-Karjalasta.

SDP:n kannatuspotentiaali on vastaavasti Savoa suurempi Pohjois-Karjalassa, mikä tietää hyvää täkäläisille SDP:n ehdokkaille. Jos SDP saa Savo-Karjalasta vaaleissa läpi nykyisten kahden sijaan neljä edustajaa, on melko varmaa, että heistä ainakin kaksi tulee Pohjois-Karjalasta samalla tapaa kuin nyt kaikki kaksi ovat pohjoiskarjalaisia.

Myös keskustan sisäinen Karjala–Savo-mittelö vaikuttaa nyt täkäläisittäin hyvältä, kun Pohjois-Karjalasta kaikki kolme istuvaa kansanedustajaa ovat ehdolla ja vastaavasti viime vaalien Pohjois-Savon neljän kärjestä kolme jää sivuun.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi