Maanantai, 21.10.2019 
Ursula
Kotimaa

Kolumni: Pyyhkikää Pisara jo äkkiä pöydältä pois

Uusien ratayhteyksien rakentaminen ja vanhojen ratojen päivittäminen ovat erinomaisia investointeja, jo ilmastonmuutoksen näkökulmasta. Korjaaminen käy kukkarolle, uusien yhteyksien rakentaminen tulee vielä kalliimmaksi. Uusia ratahankkeita on pinossa ainakin kuuden miljardin edestä.

Karsia siis pitää. Itse ottaisin nipusta pois Itäisen rantaradan, joka kulkisi Helsingistä Loviisan ja Kotkan kautta Pietariin. Helsingistä Pietariin on jo hyvin toimiva ratayhteys.

Seuraavaksi pitää roskakoriin nakata SDP:n eduskuntavaaliohjelmaankin noussut Pisara-rata. Pisara alkaa Pasilan aseman eteläpuolelta ja kiertää tunnelissa Töölönlahden. Kartalla se näyttää roikkuvalta hirttoköydeltä. 

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Veronmaksajien hirttoköysi siitä tuleekin. Hankkeen kustannusarvio on jo 1,3 miljardia euroa (Kauppalehti, 8.11). Kun hanke nousi keskusteluun 1988, oli hinta-arvio 300 miljoonaa nykyeuroa. Länsimetron kokemusten pohjalta voi sanoa, että 1,3 miljardia on varmasti alakanttiin.

Helsingin seudun kunnat maksaisivat radasta viidenneksen. Valtionveron maksajien kontolle jää 60–80 prosenttia, riippuen siitä, lähteekö EU mukaan.

Joka tapauksessa kallis rata vie ratarahat monilta muilta hankkeilta ensi vaalikaudella.

Pisara oli jo saamassa valtionvarainministeri Antti Rinteeltä (sd.) rahoituksen. Alexander Stubbin (kok.) poliittisten saavutusten kirjaan voidaan kultakirjaimin kirjoittaa Pisaran torppaaminen Stubbin hallituksen kalkkiviivoilla. Toinen tyrmäys tuli EU:sta, joka vuonna 2015 ilmoitti voivansa elää vallan hyvin ilman Pisaraa. Rahaa ei tipu.

Pisaran hyöty–kustannusluku on ollut aina huono. Optimistisimmassakin arvioissa investointieurosta saadaan 30 vuoden juoksuajalla 49 senttiä takaisin. Niinpä tätä käärmettä ajetaan pyssyyn muilla argumenteilla, kuten maankäytön tehostumisella, lue: uusilla asunnoilla ja työpaikoilla. Ilmaan on nakattu väite, että Pisara antaisi mahdollisuuden jopa 30 000 uuteen asuntoon. Jos nykyistä karttaa vertaa Pisaran linjauksiin, on maan päältä vaikea löytää tonttimaata edes tuhannen asunnon tarpeiksi.

Pisaralle on suunniteltu kolme asemaa, joista Oopperan (Töölön) asema olisi uusi raskaan raideliikenteen asema Helsingissä. Keskustan ja Hakaniemen asemat yhdistetään nykyisiin metroasemiin.

Raideliikenteen tulppa ei ole Helsingin ratapihalla vaan Pasilassa. Helsingin asemalla on 19 raidetta. Niiden yhteenlaskettu kapasiteetti on 182 junaa tulevaa tai lähtevää tunnissa eli suurempi kuin Pasilan. Pasilan läpi saadaan 152 junavuoroa tunnissa. Perjantaina, ruuhka-aikaan, kapasiteetista on käytössä alle puolet.

Oletettu pullonkaula aukaistaan halvemmalla Pasilan ja Riihimäen välisellä lisäraiteella, yhdellä lisäraiteella Pasilan aseman länsipuolelle sekä Pasilan ja Helsingin välisen rataosan ja Helsingin ratapihan pohjoisosan kehittämisellä.

Pisara ei vähennä pääradan kuormitusta. Paras keino siihen on Lentorata, joka vie lennoille lähtevät junamatkustajat suoraan Helsinki–Vantaan lentokentälle.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa