Tiistai, 23.4.2019 
Jyrki, Jyri, Jori
Kotimaa

Poliisi otti kiinni neljä uusnatsia ja takavarikoi hakaristiliput – lähes 2 000 vastamielenosoittajaa marssi Helsingin keskustassa

  • STT
Poliisi otti kiinni neljä mielenosoittajaa ja takavarikoi hakaristiliput. LEHTIKUVA / Martti Kainulainen Poliisi otti kiinni neljä mielenosoittajaa ja takavarikoi hakaristiliput. LEHTIKUVA / Martti Kainulainen

Poliisi on takavarikoinut uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoittajilta kolme hakaristilippua. Samalla se otti kiinni neljä mielenosoittajaa.

Poliisin mukaan kiinniotot tehtiin rikoksilta ja häiriöltä suojaamiseksi. Viestintäjohtaja Juha Hakolan mukaan pidätetyt ovat suomalaisia ja he olivat heilutelleet natsilippuja kulkueen kärjessä.

‒  Liput otettiin pois kokoontumislain ja poliisilain nojalla yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi, kertoo yleisjohtaja, ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisilaitokselta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Poliisi ei kommentoi tässä vaiheessa mahdollisia rikosnimikkeitä. Hakolan mukaan mielenosoitus sujui muuten rauhallisesti. Mellakkavarusteisia poliiseja oli paikalla paljon, ja osa heistä oli aseistautunut paineilma-asein.

Mielenosoittajat pitivät aikansa puheita Töölön Kisahallin vieressä, kunnes hajaantuivat ja siirtyivät kohti Töölön toria ja äärioikeiston 612-marssia. STT:n paikalla olevan toimittajan mukaan paikalla on tällä hetkellä parisataa ihmistä ja tunnelma on rauhallinen.

Vastarintaliikkeen marssiin osallistui pari-kolmesataa ihmistä. Joukossa oli muun muassa joitakin kymmeniä Soldiers of Odin -katupartioliikkeen jäseniä ja muutama kymmenen ihmistä Pohjoismaisen vastarintaliikkeen väreissä.

Vahvistuksia Ruotsista

Alkumatkasta mielenosoittajajoukko pysäytettiin hetkeksi Hakaniemeen, mutta pääsi pian kiinniottojen jälkeen jatkamaan matkaansa kohti Töölöä.

Hakaniementorille ja Kallion kaduille oli kokoontunut runsaasti vastamielenosoittajia, jotka huusivat muun muassa "ei natseja Kallioon, ei natseja mihinkään".

Vastarintaliikkeen johtamat mielenosoittajat nimittelivät muun muassa pääministeri Juha Sipilää (kesk.), valtiovarainministeri Petteri Orpoa (kok.), presidentti Sauli Niinistöä ja europarlamentaarikko Jussi Halla-ahoa (ps.) kansanpettureiksi.

Uusnatsimielenosoittajia oli saapunut paikalle ainakin Ruotsista.

Keskustan Narinkkatorita Taivallahden kentälle kulkenut Helsinki ilman natseja -vastamielenosoitus on sujunut rauhallisesti. Poliisin mukaan siihen osallistui noin 1  800 mielenosoittajaa. Joukko on poistumassa Töölöstä kohti keskustaa.

Vastamielenosoituksen järjestivät A-ryhmä, Helsingin vasemmistonuoret, Suomi-Rojava sekä Varisverkosto.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa