Keskiviikko, 21.8.2019 
Veini, Soini
Kotimaa

Alttaritaulun palavasta Kiihtelysvaaran kirkosta pelastanut Jouni Heiskanen Linnan juhlissa: "Hämmästyttävissä silmissä olen nähnyt kyyneliä"

  • Saija Kauhanen, Jani Leinonen
  • Juha Inkinen
Jouni ja Marja-Leena Heiskanen kokevat olevansa Linnan juhlissa yhteisellä asialla Kiihtelysvaaran kirkon puolesta. Jouni ja Marja-Leena Heiskanen kokevat olevansa Linnan juhlissa yhteisellä asialla Kiihtelysvaaran kirkon puolesta.

Kolme vuosikymmentä Kiihtelysvaaran kirkon palveluksessa työskennellyt kiinteistömestari Jouni Heiskanen teki syyskuussa uroteon, josta hänet muistetaan ja ansaitusti: hän pelasti palavasta Kiihtelysvaaran kirkosta 1800-luvulta peräisin olevan alttaritaulun, ehtoollishopeat sekä alttarivaatteet.

Alttaritaulun seinältä irrottaminen ja sen pelastaminen ulos yksin kantamalla ei ollut mikään helppo juttu. Alttaritaulun lisäksi hän kantoi kirkosta yhdessä sylissä ehtoollishopeat ja toiseen sylilliseen hän repi alttarivaatteet.

Kiitosta uroteosta on sadellut: marraskuussa Luterilaisen Kulttuurin Säätiö myönsi Heiskaselle vuoden 2018 tunnustuspalkinnon, ja muutama viikko sitten kolahti postista kutsu itsenäisyyspäivän vastaanotolle Linnan juhliin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Heiskanen kokee, että he ovat Linnan juhlissa edustamassa yhteisellä asialla.

- Oli se kutsu yllätys, täytyy sanoa. Meidän kirkon palo ja sen jälkeiset asiat ovat olleet paljon esillä, ja kaikki tämä medianäkyvyys vie tätä asiaa eteenpäin. Yhteisellä asialla täällä ollaan, Heiskanen luonnehti.

Kiihtelysvaaran kirkon tuhopoltto on koskettanut ihmisiä laajasti sekä Pohjois-Karjalassa että myös muualla Suomessa.

- Hämmästyttävissä silmissä olen nähnyt kyyneliä, kun olen jutellut ihmisten kanssa. Välttämättä en olisi ajatellut, miten paljon kirkko merkitsee ihmisille. Se on vähän kuin terveys: sitä ei huomaa jos sitä on, mutta huomaa heti, jos aletaan ottaa pois, Heiskanen vertasi.

Jouni Heiskasen vaimo Maija-Leena Heiskanen oli juhlissa Kiihtelysvaaran pitäjäpuvussa. 

- Kun alkujärkytys kutsun saamisen jälkeen meni ohi, niin mehän olemme olleet ihan rennosti. Mutta tähän meteliin emme ole meidän hiljaisilla vaaroilla tottuneet, Maija-Leena Heiskanen kuvaili juhlatunnelmia.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa