Tiistai, 28.1.2020 
Kalle, Kaarlo, Kaarle
Kotimaa

Kotitalouksien tuottamasta jätteestä uutta tietoa - jätemäärä oli pienin Joensuun seudulla

  • Arttu Koistinen
  • Kimmo Kirves
Kuvituskuva Kuvituskuva

Suomen ympäristökeskus on selvittänyt 13 seudun kotitalousjätteen määrää ja kierrätysastetta.

Ympäristökeskuksen tiedotteen mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kotitalouksien jätteiden määrää ja kierrätysastetta on arvioitu näin laajasti.

- Työ on osa EU:n rahoittamaa Circwaste-hanketta, jossa mukana olevat maakunnat ja kunnat ovat poikkeuksellisella tavalla sitoutuneet saavuttamaan jätesuunnitelman tavoitteita ja edistämään kiertotaloutta, hankkeen vetäjä Tuuli Myllymaa Suomen ympäristökeskuksesta sanoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Selvityksessä olivat mukana Joensuu, Kuopio, Forssa, Hyvinkää, Ii, Jyväskylä, Lahti, Lappeenranta, Porvoo, Riihimäki, Rovaniemi, Turku ja Vaasa.

- Näistä seitsemän seutua- Hyvinkään, Joensuun, Jyväskylän, Kuopion, Lappeenrannan, Porvoon ja Riihimäen - jätehuoltoyhtiöt pystyivät toimittamaan tiedot, joissa kotitalousjätteet oli eritelty kaikesta yhdyskuntajätteestä, tiedotteessa ilmoitetaan.

Kyseisillä seuduilla kotitalousjätteen määrä oli vuonna 2017 keskimäärin 342 kiloa asukasta kohti ja kierrätysaste hieman yli 51 prosenttia. Vuonna 2016 kotitalousjätettä syntyi keskimäärin 344 kiloa asukasta kohti ja kierrätysaste oli vajaat 50 prosenttia.

Ympäristökeskuksen mukaan seutuja ei voida suoraan vertailla keskenään, sillä eri alueilla jätteitä koskeva tietopohja vaihtelee.

- Joillakin alueilla laskenta oli tarkempaa, koska jätteenkeräyksestä oli kattavammat tiedot. Kotitalousjätteen määrä ja kierrätysaste laskettiin jätehuoltoyhtiöiden toiminta-alueiden rajaamille seuduille, koska kuntakohtaista tietoa ei ole saatavilla.

Seurannassa mukana olleista seuduista kierrätysaste oli korkein Kuopion seudulla. Kierrätysaste nousi eniten Lappeenrannassa. Kotitalousjätteen määrä oli pienin Joensuun seudulla.

Tiedotteen mukaan kotitalousjätteillä tarkoitetaan ihmisten kotioloissa tuottamia jätteitä, kuten biojätteitä, kartonkia, paperia, lasia, metallia ja muovia.

Yhdyskuntajäte sisältää sekä yritysten, laitosten että kotitalouksien jätteet.

- Kierrätysasteen eroja saattaa selittää muun muassa se, että haja-asutusvaltaisella seudulla kierrättäminen voi olla vaivalloisempaa kuin tiheästi asutussa kaupungissa esimerkiksi pitkien välimatkojen takia. Tiiviisti asutuilla seuduilla oli usein korkeat kierrätysasteet, selvityksen tekijä, tutkija Tiina Karppinen Suomen ympäristökeskuksesta toteaa.

- Niillä seuduilla, joilla biojätteen lajittelu oli tehokkainta, oli myös korkein kotitalousjätteen kierrätysaste.

JoulukuukotitalousjatteetKartta7kuntaasininen556

Taustatiedottaulukko1200pxfinal

KEIKKA2TRIObio-kartonki-muovi776px

JoulukuuTiedotekuvakotitalousjate1200

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa