Lauantai, 20.7.2019 
Maarit, Reetta, Reeta
Kotimaa

Kolumni: Saa uskoa ääreen tai toiseen tai mihin vain sillä ja välillä

Kansainvälisen ilmastopaneelin lokakuinen raportti synnytti Suomessakin valtaisan ympäristö- ja erityisesti metsätietoisuuden.

Varmoja mielipiteitä ilmastonmuutoksen torjunnasta on vähintään saman verran kuin Suomessa asuvia yhteensä.

Mahdollisesti enemmänkin, sillä oletettavasti innokkaimmat yösomettajat vaihtavat satavarmaa mielipidettään vähintään öittäin, joskus montakin kertaa yössä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ilmastonmuutoksesta ja metsätaloudesta povataan yhdeksi eduskuntavaalien keskeisimmistä vaaliteemoista.

Suorastaan pelottaa se, että vaalit ratkaistaan puolivillaisilla some-totuuksilla.

Hakkuut seis ja lentämiselle kunnon vero. Siinä jopa joidenkin johtavien poliitikkojen olennaiset vastaukset Suomen toimiksi ilmastotaistelussa.

Lentovero on helppo mutta halpa nakki. Ei niin pientä eikä niin roimaa veroa, etteivätkö yritykset siirrä sitä tuotteidensa tai palveluidensa kustannuksiin.

Julkishallinnon organisaatiot toimivat tulosvastuullisesti. Niidenkin henkilöstö joutuu vielä nykymaailmassa lentämään.

Olkoon lentoveron määrä mikä tahansa, niin sen lopulliset kustannukset maksamme me tavalliset ihmiset tuotteiden, palveluiden ja hallinnon asiakasmaksujen hinnoissa.

Pelkkä vero ei pelasta luonnosta edes yhtä koivunlehteä.

Metsä se sitten vasta metka aihe onkin. Valtakunnallinen metsien inventointi ja sen kasvuennusteet eivät paljoa paina, kun kaikkitietävät laukovat omia uskomuksiaan.

Periaatteessahan se menee niin, että kasvava metsä sitoo hiiltä. Kun kasvu pysähtyy, puu jatkaa eloaan hiilivarastona. Arkijärjellä kelopuuta voi verrata fossiiliseen polttoaineeseen, jota ei ilmastosyistä saisi enää edes käyttää muuhun kuin rakentamiseen.

On absurdia, että meilläkin on tukittu 60-luvun suo-ojia ja kaadettu hakkuukypsää metsää rasiin lahoamaan soiden ennallistamisen nimissä.

Nevat ja letot pitää jättää rauhaan, mutta joillakin korpisoilla metsien kasvua voisi järkevällä ojituksella vieläkin tehostaa.

Hulluinta on se, että meillä uskotaan Suomen hakkuiden jäädyttämisen tai korkean lentoveron ratkaisevan globaalin ilmasto-ongelman.

Me emme pysty kompensoimaan edes Puolan saastepäästöjä koko maapallosta puhumattakaan.

Ei meillä saa puhua siitä, että ilmaston lämpenemisestä kymmenesosa johtuu suurkaupunkien, myös Helsingin, lämpöpurskeesta. Eikä siitäkään, että maailmalaajuinen somettaminen on jo nyt liikennettäkin suurempi ilmastouhka.

Eikä meidän itse tarvitse tehdä mitään.

Toki Suomi ja muut Pohjoismaat voisivat istuttaa muutamilla miljardeilla uutta metsää raiskattujen sademetsien tilalle ja tarkoitukseen sopiville aavikoille vaikka lentoverotuotoilla.

Mutta tehköön joku muu!

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa