Tulosta tämä sivu
Kotimaa

STM: Vanhemmat voivat vastedes asioida Omakannassa laajemmin lastensa puolesta

Huoltajien mahdollisuus asioida Omakanta-palvelussa lastensa puolesta laajenee, kertoi sosiaali- ja terveysministeriö keskiviikkona. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER Huoltajien mahdollisuus asioida Omakanta-palvelussa lastensa puolesta laajenee, kertoi sosiaali- ja terveysministeriö keskiviikkona. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Huoltajien mahdollisuus asioida Omakanta-palvelussa lastensa puolesta laajenee, kertoi sosiaali- ja terveysministeriö keskiviikkona. Tämän takia terveydenhuollon ammattihenkilöiden täytyy arvioida lapsen kypsyys päättää omasta hoidostaan.

Uusi toimintamalli otetaan käyttöön heti, kun se on valmis ja toimii sekä Kanta-palvelussa että eri potilastietojärjestelmissä. Tämä tapahtuu ilmeisesti vuonna 2020.

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen kritisoi tiistaina Omakannan 10 vuoden ikärajaa. Hänen mielestään palvelun ikärajaus on monella tavalla ongelmallinen ja perusoikeuksien vastainen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tällä haavaa huoltaja ei näe kymmenvuotiaan tai sitä vanhemman alaikäisen lapsen reseptejä tai muita terveystietoja, vaikka lapsi näin haluaisi.

Apulaisoikeuskansleri katsoi, ettei ikäraja ole sopusoinnussa lapsen edun kanssa, sillä se estää lapsen oikeuden tulla kuulluksi ja päättää asioistaan. Lisäksi se vaikeuttaa huoltajien tehtävää vastata lastensa hyvinvoinnista.

Lainsäädännössä pääsääntö on, että alaikäisen tiedot saa luovuttaa hänen huoltajalleen, Puumalainen painotti.

Alaikäisen kypsyys arvioitava jokaisella käynnillä

Toimintamalli terveydenhuollossa muuttuu ministeriön mukaan merkittävästi, kun vanhemmat voivat tarkastella lasten tietoja Omakannassa heti, kun ne on kirjattu ja tallennettu Kanta-palveluun.

Terveydenhuollon ammattilaisten on arvioitava jokaisella vastaanottokäynnillä alaikäisen kypsyys päättää hoidostaan ja selvitettävä lapsen tahto tietojen näyttämiseen ennen tietojen tallentamista, ministeriö sanoo.

Uudessa toimintamallissa kypsyyden arvioon pakottava raja potilastietojärjestelmissä tulee kahteentoista ikävuoteen. Tietojen näkyminen huoltajille voidaan kuitenkin estää tarvittaessa jo nuorempienkin lasten kohdalla.

Ministeriö muistutti, että jo nyt ja vastedeskin vanhemmilla on oikeus pyytää alaikäisten lastensa potilasasiakirjat nähtäväkseen ja saada niistä kopio, ellei alaikäinen ole kieltänyt tietojen antamista. Huoltajat voivat nyt myös nähdä alle 10-vuotiaiden lastensa tiedot Omakannasta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi