Keskiviikko, 30.9.2020 
Siru, Sirja, Sorja
Kotimaa

Pahoinpitelijöiden puukottaminen oli hätävarjelun liioittelua - 25-vuotias mies tuomittiin Lieksan puukotuksista 8,5 vuodeksi vankeuteen

  • Anna Sievälä
  • Marko Puumalainen

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi 25-vuotiaan lieksalaismiehen 8 vuodeksi ja 6 kuukaudeksi vankeuteen Lieksassa helmikuussa tapahtuneista puukotuksista.

Vakavin Juha Kimmo Ensio Matikaisen syyksi luettu rikos oli hätävarjelun liioitteluna tehty tappo. Käräjäoikeus tuomitsi hänet myös kahdesta hätävarjelun liioitteluna tehdystä tapon yrityksestä, törkeästä pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta.

Törkeä pahoinpitely ja laiton uhkaus tapahtuivat syyskuussa 2017, kun tuomittu katkaisi kirveellä nyt 46-vuotiaalta mieheltä kaksi sormea.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Käräjäoikeus määräsi tuomitun kesäkuussa mielentilatutkimukseen, jonka mukaan mies oli tekojen aikaan syyntakeinen.

Käräjäoikeuden mukaan tuomittu 25-vuotias mies oli hätävarjelutilanteessa, kun hän puukotti kotonaan kolmea miestä helmikuussa. Hätävarjelu oli kuitenkin käräjäoikeuden mukaan liioiteltua.

Tilanne alkoi, kun kolme miestä tunkeutui tuomitun kotiin ja alkoi pahoinpidellä häntä. Tuomittu puukotti kaikkia kolmea miestä, joista 37-vuotias kuoli ja nyt 46- ja 30-vuotiaat miehet loukkaantuivat.

Pahoinpitelyn motiivina oli syyskuussa 2017 tehty pahoinpitely, jossa nyt tuomittu mies katkaisi 46-vuotiaalta mieheltä sormia.

Käräjäoikeus määräsi miehen maksamaan puukotusten ja törkeän pahoinpitelyn uhreille sekä kuolleen miehen puolisolle ja lapselle korvauksia yhteensä yli 34 000 euroa. Lisäksi hänen on maksettava oikeudenkäynti- ja muita kuluja yli 7 000 euroa.

Myös tuomitun asuntoon tunkeutuneet ja häntä pahoinpidelleet, puukotuksessa loukkaantuneet miehet saivat tuomion tapahtumista.

Käräjäoikeus tuomitsi 46-vuotiaan miehen pahoinpitelystä, törkeästä kotirauhan rikkomisesta ja laittomasta uhkauksesta. Lisäksi hänen syykseen luettiin kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta ja törkeä rattijuopumus. Kuuden kuukauden vankeusrangaistus muunnetaan 167 tunniksi yhdyskuntapalvelua.

30-vuotiaan miehen syyksi Pohjois-Karjalan käräjäoikeus luki pahoinpitelyn ja törkeän kotirauhan rikkomisen. Mies tuomittiin neljäksi kuukaudeksi vankauteen, mikä muunnetaan 105 tunniksi yhdyskuntapalvelua.

Tuomiosta voi valittaa hovioikeuteen, eikä se ole lainvoimainen.

Lisää aiheesta:

Porukka selvitteli Lieksassa välejä kirveellä, haulikolla ja hedelmäveitsellä - 37-vuotias mies kuoli

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi