Maanantai, 24.6.2019 
Juha, Janne, Jani
Kotimaa

Kolumni: Huhuu! – Missä ne kokoomuslaiset oikein luuraavat?

Tämä oli ensimmäinen kysymys, kun pohdin kykypuolueen tilannetta eduskuntavaalien alla Pohjois-Karjalassa. Toiseksi aloin miettiä, että keitäs siellä nyt olikaan ehdokkaana. Moni muu miettii näinä päivinä samoja asioita.

Missä on kolme kautta putkeen eduskunnassa istuneiden Eeva Turusen tai Alli Vaittinen-Kuikan kaltaiset tekijät? Moni kokoomuslainen haikailee puolestaan entisen puhemiehen Pekka Ravin päiviä. Ja Ravin kaltaista selkeää ykkösehdokasta, joka sytyttäisi.

Puhumattakaan näköalapaikasta valtakunnan politiikassa. Kaukana ovat nämä ajat ja puhemiehen korokkeen gloria, jo neljän vuoden päässä, ja lipuvat aina vain kauemmaksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pohjois-Karjalasta oli yksi kokoomuslainen kansanedustaja yhtäjaksoisesti eduskunnassa vuosina 1922–2003. Pekka Ravi tippui tuolloin ensi kerran palatakseen seuraavalla kaudella vaaliliiton turvin takaisin. Vuoden 2015 jälkeen ei edustajaa maakunnasta ole ollut.

Mihin ovat kadonneet vetovoimaiset kokoomusvaikuttajat maakunnasta? Missä on keskustelu? Vai pitääkö kysyä, milloin se alkaa?

Ravin kaltaista ykkösehdokasta ei nyt listoilla selkeästi ole, jos ei sellaiseksi lasketa pitkäaikaista kokoomustyömyyrää, puolueen nykyistä hallintopäällikköä Timo Eloa. Elon arki on kuitenkin työn takia ollut jo pitkään muualla kuin maakunnassa. Muistetaanko miestä?

Onko joensuulaisesta kaupunginvaltuutetusta, luokanopettaja Heli Hjälmistä haastajaksi? Viime vaaleissa oli ensi yritys, joka tuotti vajaan parituhatta ääntä.

Kokoomus sai Savo-Karjalassa vuoden 2015 vaaleissa 11,5 prosentin kannatuksen, mikä oli selvästi alle valtakunnallisen kannatuslukeman. Sillä lohkesi kaksi paikkaa eduskuntaan.

Kolmatta paikkaa puolueelle ei tule: sen kannatus näyttää jäävän nyt samalle tasolle kuin viime vaaleissa (Karjalainen, 25.11.). Lisäksi Pohjois-Karjalassa kokoomuksen kannatus on selvästi heikompaa kuin Pohjois-Savossa.

Tätä taustaa vasten puolueen istuvat savolaisedustajat Sari Raassina ja Markku Eestilä ovatkin vahvoilla huhtikuun vaaleissa. Löytyykö tälle parivaljakolle haastajaa Pohjois-Karjalasta?

Huhuilla voisi myös kokoomuksen puheenjohtajaa Petteri Orpoa. Orpo on hieman kuin tapetti: antaa hallitukseen kohdistuvan kritiikin osua keskustaan ja Juha Sipilään ja odottelee kannatuskysely kannatuskyselyltä, että kokoomus puhkaisisi SDP:n punaisen linjan ja siirtyisi piikkipaikalle.

Ylen tuore kysely (10.1.) kertoo, että kärkikaksikon kannatusero on kaventunut, mutta sitä on vielä selkeästi demareiden hyväksi.

Kokoomus on nyt nimennyt 13 ehdokasta vaaleihin Savo-Karjalasta. Kaksi paikkaa on vielä auki, ja listaa täydennetään alkuvuoden aikana. Löytyykö viime tinkaan vielä väkevä kokoomustekijä sateentekijäksi maakunnasta?

Voi olla hikinen tehtävä.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa