Lauantai, 6.6.2020 
Kyösti, Kustaa, Kustavi
Kotimaa

Ilmavoimien komentaja vaihtumassa – Eskelinen ei tavoitellut jatkoa määräaikaiseen virkaansa

  • STT
Rikossyytteen saanut Ilmavoimien komentaja Sampo Eskelinen ei tavoitellut jatkoa määräaikaiseen kenraalin virkaansa, kertoo Yle. Kyse olisi käytännössä ollut muutamista kuukausista.

Ylen mukaan Eskelinen ilmoitti jo loppuvuodesta oma-aloitteisesti, ettei pyri saamaan jatkoa määräaikaiseen virkaan. Eskelisen määräaikainen virkakausi kenraalina päättyy huhtikuun alussa.

Eskelinen täyttää tänä vuonna 55 vuotta, mikä on Ilmavoimien eläkeikä. Eläkelain muutoksen vuoksi hänellä olisi kuitenkin ollut mahdollisuus jäädä eläkkeelle muutamia kuukausia myöhemmin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti tarkentaa STT:lle, että kenraalin virkaa ei haeta, vaan siihen nimitetään. Sama koskee mahdollista jatkoaikaa.

– Hänellä olisi ollut mahdollisuus saada muutama kuukausi jatkoaikaa, mikäli hän olisi ilmoittanut olevansa käytettävissä ja olisi katsottu, että hän olisi sopiva tehtävään. Jos joku ilmoittaa, että ei ole käytettävissä, niin hänen osaltaan sitä ei harkita, selvittää Juusti.

Juustin mukaan kyse Eskelisen kohdalla olisi ollut noin 3–6 kuukauden jatkoajasta.

– Kysymys ei ole missään nimessä vuosista, kysymys on kuukausista, Juusti sanoo.

Presidentti Sauli Niinistö nimittää Ilmavoimien uuden komentajan todennäköisesti ensi viikolla.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) on vahvistanut Ylelle tiedon Ilmavoimien komentajan vaihtumisesta. Uuden komentajan on määrä aloittaa 1. huhtikuuta. Eskelinen aloitti Ilmavoimien komentajana kesäkuussa 2017.

Epäily palvelusrikoksesta

Valtakunnansyyttäjänvirasto tiedotti tiistaina nostaneensa syytteet Ilmavoimien komentajaa Sampo Eskelistä sekä Karjalan lennoston ex-komentajaa Markus Päiviötä vastaan. Rikosepäilyt saivat alkunsa Päiviön toiminnasta syyskuussa 2017 Lemmenjoella, jossa Puolustusvoimien mukaan järjestettiin kolmen päivän vapaaehtoinen kertausharjoitus.

Ilta-Sanomat kertoi eilen, että nyttemmin vapautettu Päiviö oli ensin sättinyt omaa henkilökuntaansa törkeällä tavalla ja sen jälkeen myös vieraitaan.

Eskelisen epäillään viivytelleen alaisensa epäiltyjä rikoksia koskevan esitutkinnan aloittamista.

Eskelistä epäillään palvelusrikoksesta, Päiviötä esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta.

Eskelinen on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen ja Päiviö syyttäjän mukaan pääosin.

Valtakunnansyyttäjänvirasto kertoi torstaina harkitsevansa esiselvitystä siitä, toimiko Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg oikein Lemmenjoen tapauksessa.

Lännen Media kertoi keskiviikkona, että Lindberg sai tietoa tapahtumista Eskeliseltä kuukausia ennen esitutkinnan aloittamista.

Reissuilla mukana laaja joukko vaikuttajia

STT:n haastattelemat sidosryhmien edustajat kertovat, että Karjalan lennoston isännöimien reissujen aikana on muun muassa pidetty esitelmiä, patikoitu, kuljettu jokiveneellä, katsottu nähtävyyksiä, ratkottu rastitehtäviä, ammuttu laseraseilla, saunottu sekä laulettu mökissä karaokea.Alkoholia on nautittu, mutta ei litratolkulla.

– Ei alkoholi ole ollut mitenkään pääroolissa. Joka aamu on kuitenkin lähdetty ihan ajoissa liikkeelle, kertoo eräs haastateltu.

Toinen sanoo, että alkoholia on ostettu Rissalasta lähteneen lennon jälkeen viinakaupasta Ivalosta ennen Lemmenjoelle menoa. Ainakin osa vieraista on ostanut juomia yleisemminkin tarjottavaksi. Ennen bussimatkaa on käyty oluella.

Matkalla on haastateltavien mukaan ollut mukana yleensä noin parinkymmenen ihmisen joukko, joista ehkä viisi on ollut kantahenkilökuntaa ja keittiöihmiset päälle. Seurueen jäsenet ovat olleet pääosin miehiä, mutta mukana on ollut myös naisia.

Harjoituksiin on kutsuttu esimerkiksi kaupunginjohtajia, elinkeinoelämän ja kirkon edustajia sekä poliisin ja Rajavartiolaitoksen väkeä. STT:n haastattelemien ihmisten mukaan isäntäväki ei ole käyttäytynyt asiattomasti.

–  Ei ainakaan minun aikanani, sanoo reissuissa lukuisina vuosina mukana ollut vaikuttaja.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa