Lauantai, 20.7.2019 
Maarit, Reetta, Reeta
Kotimaa

Poliittiset nuorisojärjestöt haluavat torjua ilmastonmuutosta – varjohallitusohjelma nostaa esille nuorille tärkeitä teemoja

  • STT
Koululaiset osoittivat mieltään ilmastomuutosta vastaan perjantaina. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa Koululaiset osoittivat mieltään ilmastomuutosta vastaan perjantaina. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa
Ilmastonmuutoksen torjuminen on yksi tulevan hallituksen tärkeimpiä tehtäviä, katsovat varjohallitusta muodostavat poliittiset nuorisojärjestöt. Päätavoitteisiin kuuluvat myös hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuuden turvaaminen työllisyysasteen nostamisella ja osaamisella, ihmisoikeusmyönteinen politiikka sekä Suomen kansainvälisen aseman vahvistaminen EU:ssa ja muissa instituutioissa.

Nuorten varjohallituksen ohjelma esiteltiin perjantaina Helsingissä kahden neuvottelupäivän päätteeksi. Neuvotteluihin osallistuivat kaikkien eduskuntapuolueiden nuorisojärjestöt. Tavoitteena oli saada näkyvyyttä niille eduskuntavaaliteemoille ja -tavoitteille, joita nuoret itse pitävät tärkeinä. Samalla verkostoiduttiin ja harjoiteltiin neuvottelemista ja poliittisen sisällön tuottamista.

Lähtökohdaksi neuvotteluissa otettiin Helsingin Sanomien ja Ylen puolueiden kannatusmittausten keskiarvo syys-marraskuulta. Gallupeissa ykkössijalla oli SDP, joten vetovastuu neuvottelujen aloittamisessa oli Demarinuorilla. Hallituksenmuodostajana toimii Demarinuorten Mikkel Näkkäläjärvi, joka kertoi prosessin olleen antoisa ja opettavainen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Oli kyllä myös ajottain ja paljonkin hetkiä, jolloin neuvottelemisen ja kompromissin kykyä mitattiin, Näkkäläjärvi sanoi.

Nuorten hallitusneuvotteluissa päädyttiin esittämään SDP:n, kokoomuksen ja RKP:n vähemmistöhallitusta. Varjohallituksen hallituspuolueissa oli 99 kansanedustajaa: SDP:llä 48, kokoomuksella 42, ja RKP:llä 9. Näkkäläjärvi kertoi, että alun perin myös vihreät lähtivät muodostamaan hallitusta, mutta he jäivät lopulta ulkopuolelle.

Jo perjantain tilaisuuden lopuksi tuli esiin vähemmistöhallituksen hankala asema: hallitusohjelmaa oli tuskin ehditty esitellä, kun oppositiopuolueet jo ehtivät esittää epäluottamusta Näkkäläjärven hallitukselle.

Suuria uudistuksia

Poliittisten nuorisojärjestöjen hallitusohjelmassa keskeisimmät uudistustavoitteet ovat laaja vihreä verouudistus, kuntauudistus, kunnianhimoinen ilmasto-ohjelma sekä sosiaaliturvan uudistus. Verotuksen painopistettä halutaan siirtää työn verotuksesta kulutuksen ja ilmastohaittojen verotukseen. Ilmasto-ohjelmassa sitoudutaan kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n tavoitteiden mukaisiin toimiin sekä luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen.

–  Toivon ennen kaikkea, että ratkaisuja, joilla me torjutaan ilmastonmuutosta, päätyisi oikeaan hallitusohjelmaan, sanoi Kokoomuksen Nuorten Liiton puheenjohtaja Henrik Vuornos.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa