Maanantai, 25.1.2021 
Pauli, Paavo, Paul
Kotimaa

Kristilliset tavoittelevat kahdeksaa paikkaa eduskuntaan teemalla "Suomi, johon voit luottaa"

  • STT
Kristilliset muun muassa korottaisi omaishoitajien palkkiota ja tekisi sen verovapaaksi. LEHTIKUVA / Harri Saukkomaa Kristilliset muun muassa korottaisi omaishoitajien palkkiota ja tekisi sen verovapaaksi. LEHTIKUVA / Harri Saukkomaa
Kristillisdemokraatit lähtee kevään eduskuntavaaleihin teemalla "Suomi, johon voit luottaa". Puolueen vaaliohjelman keskeisiä tavoitteita ovat lapsiperheiden ja vanhusten aseman parantaminen, työn tekemiseen ja yrittämiseen kannustava sosiaaliturva, laadukas koulutus ja turvallisuus.

Puolue julkisti pitkälti vaihtoehtobudjettiinsa pohjautuvan vaaliohjelmansa perjantaina. Uutta on tavoite korottaa kotitalousvähennyksen enimmäismäärää 3  600 euroon vuodessa.

–  Myös arvonlisäverotukseen on tehty pieniä justeerauksia, esimerkiksi voisimme tukea ilmalämpöpumppujen ja maalämpöpumppujen hankintaa sitä kautta, että arvonlisävero niistä laskettaisiin 22 prosentista 14 prosenttiin, kristillisten puheenjohtaja Sari Essayah sanoi julkistustilaisuudessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jo aiemmin lanseeraamansa "vauvatonnin" – eli lapsilisään tuhannen euron vauvaraha kertakorvauksena – lisäksi kristilliset myös muun muassa antaisi vanhustenhoitoon tuhat hoitajaa lisää ja nujertaisi vanhusten köyhyyden perumalla nykyisen hallituksen leikkaukset kansaneläkkeisiin. Lisäksi se muun muassa korottaisi omaishoitajien palkkiota ja tekisi sen verovapaaksi.

Poliisille puolue antaisi niin ikään tuhat henkilötyövuotta lisää.

Vaaliliitto perussuomalaisten kanssa tekninen ratkaisu

Kristillisdemokraattien kannatus oli tuoreessa Ylen gallupissa 4,2 prosenttia. Puolueen tavoite on kahdeksan kansanedustajaa eli kolme lisää nykyiseen määrään.

Kristillisdemokraatit on Varsinais-Suomessa vaaliliitossa perussuomalaisten kanssa, mutta siinä ei Essayahin mielestä ole mitään hämmentävää, vaikka puolueiden arvoissa on eroja.

–  Vaaliliitot ovat Suomessa teknisiä, meillä ei ole yhteisiä ohjelmia eikä muuta vastaavaa. Jos me saamme Varsinais-Suomesta kansanedustajan, se on loistava mahdollisuus.

Hän kuitenkin myöntää, että vaaliliitoissa on aina riskinsä. Yhtä lailla siitä voi hyötyä perussuomalaiset.

–  Meillä on ollut Varsinais-Suomessa hyvää kestävää kannatusta, mutta ilman vaaliliittoa se ei pysty konkretisoitumaan paikaksi.

Kristillisten toinen vaaliliitto on Lapissa kokoomuksen kanssa.

–  Siinä käydään keskusteluja myös mahdollisesta kolmannesta puolueesta, joka saattaa olla RKP, Essayah sanoo.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi