Keskiviikko, 27.1.2021 
Viljo
Kotimaa

Oulussa neljä uutta seksuaalirikosepäilyä, uhrit poliisin mukaan alle 15-vuotiaita tyttöjä

  • STT
Poliisi kertoo ottaneensa kiinni kolme ulkomaalaistaustaista miestä, joita epäillään rikoksista. LEHTIKUVA / Timo Heikkala Poliisi kertoo ottaneensa kiinni kolme ulkomaalaistaustaista miestä, joita epäillään rikoksista. LEHTIKUVA / Timo Heikkala
Oulussa tutkitaan neljää uutta seksuaalirikosepäilyä, kertoo poliisi. Epäiltyjen rikosten uhreina on alle 15-vuotiaita tyttöjä. Rikokset ovat poliisin mukaan tapahtuneet viime kesän aikana.

Poliisi kertoo ottaneensa kiinni kolme ulkomaalaistaustaista miestä, joita epäillään rikoksista. Epäiltyjä on poliisin mukaan neljä, kaksi heistä noin 20-vuotiaita ja kaksi alle 18-vuotiaita.

Oulun poliisin tiedotteessa ei kerrota, onko yksi neljästä epäillystä vielä vapaalla jalalla vai onko hänet jo otettu kiinni aiempien rikosepäilyjen yhteydessä. Tutkintaa johtava rikosylikomisario Markus Kiiskinen ei ainakaan toistaiseksi tänään ole vastannut STT:n yhteydenottoihin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Epäillyt rikosnimikkeet ovat tutkinnan tässä vaiheessa raiskaus, törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö.

Oulussa on hiljattain tullut julki viisi muuta epäiltyä seksuaalirikoskokonaisuutta. Poliisi ei tässä vaiheessa tarkenna, liittyvätkö uudet tapaukset aiempiin.

Oulun poliisi vahvistaa, että yksi aiemmin tietoon tulleiden seksuaalirikosten uhreista on kuollut viime syksynä. Poliisin mukaan kuolemaan ei epäillä liittyvän rikosta. Koska kyse on kuolemansyyn selvittämisestä, poliisi ei kerro asiasta enempää.

Jo kymmenen tutkintavankeudessa

Aiempien seksuaalirikosepäilyjen perusteella Oulussa on tähän mennessä määrätty tutkintavankeuteen kymmenen epäiltyä. Poliisin mukaan epäillyt kiistävät syyllistyneensä rikoksiin.

Tutkittavana on poliisin mukaan rikosvyyhti, jossa useita ulkomaalaistaustaisia miehiä epäillään samaan alle 15-vuotiaaseen tyttöön kohdistuneista seksuaalirikoksista. Lisäksi Oulun poliisi tutkii neljää yksittäistä seksuaalirikosta, joissa epäiltynä on ulkomaalaistaustainen mies.

Yksi epäillyistä tavoitettiin Saksan Saarbrückenistä tammikuun alussa. Poliisi kertoi, että Saksan poliisi päästi hänet ensimmäisen kiinnioton jälkeen vapaaksi, koska tieto viranomaisten välillä ei kulkenut. Tämän jälkeen miehestä annettiin kansainvälinen etsintäkuulutus, ja hänet vangittiin poissaolevana. Poliisi on arvioinut, että hänet saadaan todennäköisesti siirrettyä Suomeen tämän kuun aikana.

Ministeriössä valmisteltu lisätoimia

Sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) mukaan sisäministeriössä on jo valmisteltu lisätoimia, joilla voidaan vahvistaa turvallisuutta ja puuttua seksuaalirikollisuuteen.

Mykkänen kertoo keskustelleensa Oulun tapauksista pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kanssa. Mykkäsen mukaan pääministeri antoi vakuutuksensa, että hallitus antaa tuen sisäministeriössä valmistelluille lisätoimille. Mykkäsen mukaan toimiin palataan kuitenkin tarkemmin sitten, kun niiden perustuslaillisuus on varmistettu.

–  Puhutaan hyvin monenlaisista toimista. Pehmeimmässä päässä valistuksesta ja tiedotuksesta. Puhutaan myös säilöönotoista, kansalaisuuden myöntämisen ehdoista ja karkotuksista, Mykkänen sanoo STT:lle.

Mykkänen pitää Oulun tapahtumia merkittävänä tragediana paitsi uhreille ja heidän perheilleen, myös koko Oulun seudulle.

–  Tämän tyyppinen ilmiö ei kerta kaikkiaan mahdu Suomeen, alaikäisten seksuaalinen hyväksikäyttö ja seksuaalirikollisuus, Mykkänen sanoo.

Sipilä: Ymmärrän kansalaisten huolen

Sipilä kommentoi tuoreessa tiedotteessaan, että Suomessa rikoksiin syyllistyneet saatetaan vastuuseen teoistaan. Hänen mukaansa turvapaikkajärjestelmän tehtävä on auttaa hädässä olevia, mutta rikollisia se ei voi suojella.

Mykkänen allekirjoittaa Sipilän ajatuksen siitä, että turvapaikkajärjestelmää ei saa käyttää väärin. Hän huomauttaa, että hallitus on jo tehnyt lakimuutoksia, joilla pyritään suitsimaan väärinkäytöksiä.

–  Meidän täytyy toimia tavalla, jolla me tarjoamme turvaa aidosti hädänalaisille, Mykkänen lisää.

Sipilä kertoo tiedotteessaan, että jo aiemmat julkisuuteen tulleet teot alaikäisten seksuaalisesta hyväksikäytöstä herättivät hänessä syvän inhon tunteen. Pääministeri sanoo ymmärtävänsä kansalaisten huolen ja järkytyksen.

–  Tämänkaltaista väkivaltaisuutta ja piittaamattomuutta en voi ymmärtää, Sipilä sanoo tiedotteessa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi