Keskiviikko, 8.4.2020 
Suoma, Suometar
Kotimaa

Ensi maanantaina on täydellinen kuunpimennys - näyttävin osuus kestää 62 minuuttia

  • Arttu Koistinen
  • Lukijan kuva: Leena Rissanen
Arkistokuva Arkistokuva

Maanantai-aamuna 21. tammikuuta tapahtuu täydellinen kuunpimennys, Ursa tiedottaa.

Tähtitieteellisen yhdistyksen mukaan Pohjois-Suomessa pimennys voidaan havaita kokonaan, ja eteläisessä sekä itäisessä Suomessakin vain pimennyksen viimeiset vaiheet jäävät horisontin taakse.

- Jokaisen täysikuun aikaan ei kuitenkaan tapahdu pimennystä, sillä Kuun rata on hiukan kallellaan Maan ratatasoon nähden, ja kiertolaisemme kulkee yleensä Maan varjon ylä- tai alapuolelta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Kuunpimennys on verkkainen tapahtuma, jossa ei tapahdu nopeita muutoksia. Sitä voi seurata yhtä hyvin paljain silmin, kiikarilla tai kaukoputkella. Toisin kuin auringonpimennyksen tapauksessa, kuunpimennyksen seuraaminen on aivan yhtä turvallista kuin minkä tahansa kuutamon katselu, Ursa toteaa tiedotteessaan.

Ursan mukaan nyt nähtävän pimennyksen dramaattisin ja näyttävin osuus eli täydellinen vaihe kestää 62 minuuttia.

- Kokonaisuudessaan pimennys kestää yli viisi tuntia. Pimennyksen lopun muutoinkin vaikeasti havaittava osittainen vaihe jää eteläisessä ja itäisessä Suomessa horisontin taa, sillä Kuu laskee siellä kesken pimennyksen. Lapissa ja Pohjalaismaakunnissa pimennys voidaan nähdä kokonaan.

Hiukan soikealla radalla liikkuva Kuu on lähinnä maata illalla 21. tammikuuta, minkä lisäksi Yhdysvalloissa tammikuun täysikuuta kutsutaan susikuuksi, joten tätä kuunpimennystä markkinoidaan maailmalla laajasti "superverisusikuuna", tiedotteessa kerrotaan.

- Kyseessä on kaikesta dramatiikasta huolimatta kuitenkin aivan tavallinen täydellinen kuunpimennys.

Ursan mukaan täydellinen pimennys alkaa kello 6.41 Kuun kuljettua kokonaan Maan täysvarjoon. Täysin pimentynyt Kuu näyttää ruskeanpunertavalta.

- Täydellisen pimennyksen syvin hetki koetaan kello 7.12. Täydellinen pimennys päättyy kello 7.43, kun Kuu lipuu jälleen Maan puolivarjoon ja lopulta sieltä pois. Koko pimennys on ohi kello 9.48. Kuu laskee Helsingissä kello 9.13 ja ainoastaan lopun puolivarjopimennyksen viimeiset vaiheet jäävät näkemättä Kuun kadotessa horisontin taa.

Vaikka kyseessä on täydellinen kuunpimennys, Kuu ei pimene täysin ja katoa näkyvistä, Ursa huomauttaa.

- Tämä johtuu Maan ilmakehästä, joka taivuttaa takaansa tulevaa auringonvaloa Kuun pinnalle. Ilmakehä sirottaa valon sinisiä värisävyjä, mikä värjää myös päivätavaamme siniseksi. Ilmakehän läpi kuljettuaan valosta on jäljellä enää punertavat värisävyt, ja ne värjäävät Kuun pinnan ruosteenpunaiseksi. Jos maapallolla ei olisi ilmakehää, Kuu todella katoaisi näkyvistä.

Tammikuu on Suomessa tilastollisesti hyvin pilvistä aikaa, joten pimennys näkyy pilvien lomasta noin 40 prosentin ja täysin selkeältä taivaalta noin 20 prosentin todennäköisyydellä, tiedotteessa todetaan.    

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa