Lauantai, 20.7.2019 
Maarit, Reetta, Reeta
Kotimaa

Kolumni: Rakas, vihattu vihreät käy yhden edustajapaikan perään

Vihreät sai toisen kansanedustajansa Pohjois-Karjalasta viime vaaleissa, kun Krista Mikkonen tuli valituksi.

Sitä edellisellä kerralla Tarja Cronberg oli saanut mahtavan henkilökohtaisen äänisaaliin maakunnasta, mutta piilevä äänikynnys jäi niin korkeaksi, ettei hän tullut valituksi. Edeltävällä vaalikaudella vuosina 2003-2007 Cronberg toimi kansanedustajana.

Cronbergin tilanne laukaisi liikkeelle vaalipiiriuudistuksen, jonka seurauksena nyt valitaan toista kertaa edustajat Savo-Karjalasta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vihreiden asetelma tuleviin eduskuntavaaleihin on selkeä. Puolue saa Karjalaisen kannatuskyselyn (25.11.) mukaan yhden kansanedustajan Savo-Karjalasta kuten kristilliset, perussuomalaiset ja vasemmistoliittokin. Näissä puolueissa kisataan siitä, kuka nousee oman listan piikkipaikalle.

Krista Mikkonen on istuvana edustajana vahvoilla tässä kisassa. Mikkosen kannatus on Joensuussa vahvaa. Vuoden 2017 kuntavaaleissa hän taisteli äänikuningattaren tittelistä tasapäisesti Merja Mäkisalo-Ropposen (sd.) kanssa.

Eduskuntavaaleissa Mikkonen sai ääniä myös Savosta, erityisesti Kuopiosta, mistä tuli hänelle yli tuhat ääntä.

Mutta voiko nyt luottaa savolaisiin? Listoilla on useita naapurimaakunnan kuntapoliitikkoja, joista on syytä nostaa esille etenkin Harri Auvinen, joka nousi kuntavaaleissa Kuopion äänikuninkaaksi 2017. Viime eduskuntavaaleissa hän oli vihreiden kakkonen Mikkosen jälkeen, ja suosio ei ainakaan ole hiipunut kuntavaalien tuloksen perusteella.

Mihin kuopiolaisen lento riittääkään tällä kertaa?

Vihreät herättävät intohimoja lehden urheilusivujen tapaan: joko rakastat tai vihaat niitä.

Muun muassa vihreiden ylimielisyys ja loppumaton opastusten virta ärsyttävät monia. Tämän bessewisser-asenteen ruumiillistuma on puolueen entinen puheenjohtaja Ville Niinistö.

Niinistön opastuksesta ovat saaneet osansa omatkin, muun muassa nykyinen pätkäpuheenjohtaja Pekka Haavisto linjattuaan taannoin sitä, kenen kanssa vihreät on valmiina hallitukseen.

Niinistö neuvoi taannoin twitterkeskustelijoita myös siitä kuinka ei pidä lyödä sairauslomalle jäänyttä demareiden puheenjohtajaa Antti Rinnettä. Mitähän näistä kommenteista tuumaa viime syksynä sairauslomalla ollut ex-puheenjohtaja Touko Aalto? Kärkeviä kommentteja riitti Niinistöltä Aallolle niin somessa kuin suoraan kulisseissakin tämän puheenjohtajakaudella.

Vihreiden citysiiven esitykset ja pohjoiskarjalainen arkirealismi eivät aina myöskään kohtaa. Yksityisautoilun vähentäminen on kaunis ajatus, mutta autoilu on välttämättömyys maakunnan reuna-alueilla. Avohakkuiden kieltäminenkin on punainen vaate kovin monelle.

Nyt Pekka Haavisto on lausunut, että 9-12 maakuntaa olisi riittävä tuleviin sote- ja maakuntauudistuksiin 18:n sijaan.

Näitä linjauksia on Mikkosenkin ollut välillä hankala perustella pohjoiskarjalaisille.

Niin on muuten sen tulevankin vihreiden kansanedustajan, joka tulee valituksi Savo-Karjalasta.

Päivitetty klo 12.11: Krista Mikkosta ennen Tarja Cronberg toimi edellisenä pohjoiskarjalaisena vihreiden kansanedustajana vuosina 2003-2007.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa