Lauantai, 20.7.2019 
Maarit, Reetta, Reeta
Kotimaa

Kolumni: Kyllä lasten pitäisi saada syödä jäätelöä aamusta iltaan, eikös?

Kyllä sitä meilläkin yritettiin. Ja välillä onnistuttiinkin. Kun lapset pääsivät isänsä kanssa kauppaan, oli häntä helppo umuttaa. Sinne vain ostoskärryyn, kun ei ole äiti vahtimassa. Iso paketti Oivariinia tai Ingmariinia.

Tokihan sen itsekin välillä hyväksyn. Joskus on lupa herkutella. Jos herkuttelu tarkoittaa kovien rasvojen syöntiä, niin mikäpä jottei. Mutta ei alvariinsa; ei millään ilveellä.

Pohjois-Karjala on noussut uutisiin viime viikkoina koululaisten rasvakapinalla. Koko hässäkkä on niin omituinen, ettei sitä pysty järjellä mitenkään käsittämään.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Idea on siis se, että lapset, jopa alakoululaiset, eivät suostu syömään pehmeitä, terveydelle edullisia kasvisrasvoja vaan vaativat leipänsä päälle terveydelle haitallisia kovia rasvoja, kuten voita ja voipohjaisia levitteitä.

Lapsia tästä on kuitenkaan turha syyttää. Lapsi syö, mitä eteen annetaan ja ennen kaikkea, mitä hänelle opetetaan.

Järkyttävintä tässä kapinassa on, että esimerkiksi Juuassa ja Nurmeksessa päättäjät ovat kaikessa viisaudessaan päättäneet - tai päättämässä -, että lasten pitää saada kouluruokailun yhteydessä kovia rasvoja sekä levitteen että maidon muodossa. Näissä kouluissa siis tarjoillaan sinistä maitoa ja Oivariinia vastoin yleisiä ravitsemussuosituksia.

Satuin näkemään Facebookissa erään nurmeslaisen äidin kommentin, jossa hän totesi, ettei lapsia pidä aliarvioida: lapsillakin on makuaisti, joka erottaa hyvän huonosta.

No niinpä. Tällä logiikalla lapsille pitäisi varmaan antaa aamupalaksi sokerimuroja, päiväruoaksi riisipuuroa hillo- tai voisilmällä ja loppupäiväksi sitten mielin määrin jäätelöä. Ja jos oikein lapsia kuunneltaisiin, niin jäätelö oikeastaan riittäisi korvaamaan nämä kaikki ateriat, jos vain saisi limsaa tai energiajuomia välillä janojuomaksi.

Maku on muokattavissa ja luulot korjattavissa. Itsekin kalamiehen vaimona kuvittelin, että viikoittainen kuhasaalis pitäisi paistaa voissa, ja joskus niin teinkin. Sitten siirryin oliiviöljyyn ja kas: kala maistuu entistäkin mehevämmältä.

Koulussa tarjottava ruoka käsittää noin kolmanneksen lapsen ja nuoren päivittäisestä syömisestä. Kaksi kolmasosaa ruokavaliosta hoituu sitten kodeissa omien valintojen kautta.

Jos joku siis haluaa verisuonensa ehdoin tahdoin tukkia ja edistää omaa sydän- ja verisuonitautiensa riskiä, niin siihen on hyvät mahdollisuudet kouluajan ulkopuolella. Jos taas muutoin syö terveellisesti, ei satunnainen Oivariini-nappi terveyttä tuhoa.

Kouluruokailua säätelevät valtion ravitsemussuositukset, joiden tavoitteena on taata monipuolinen ja terveellinen ruokavalio kaikille koululaisille. Virallisten suositusten mukaan voipohjaiset levitteet pitäisi vaihtaa kasvismargariineihin, minkä voi myös lääketieteellisesti perustella. Ruokajuomaksi suositellaan rasvatonta maitoa, maitojuomaa tai piimää.

Tämä on tässä niin selvästi sanottu, ettei pitäisi olla yhdelläkään koululla asiassa enää epäselvyyksiä.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa